De vaandeldrager van het Groot Gaesbeeker Gilde is een Hilhorst: Harry Hilhorst.
De vaandeldrager van het Groot Gaesbeeker Gilde is een Hilhorst: Harry Hilhorst. Jaap van den Broek

Hilhorst, Jansen en Kok komen meeste voor

29 augustus 2019 om 16:13 Mensen

SOEST Hilhorst is de meest voorkomende achternaam in Soest. Dat concludeert Places Nieuws nadat zijn onderzoekers Telefoonboek.nl hebben doorgespit. Hilhorst is vaak terug te vinden in Utrecht en Gelderland. De achternaam gaf vroeger aan waar men vandaan kwam. Dat maakt het een zogenoemde toponieme naam, wat ook geldt voor namen die zijn herleid uit een gebied of woningen die men bezat.

Jansen staat op de tweede plaats en komt in grote aantallen voor door heel Nederland. Het is volgens de Nederlandse Familienamenbank eveneens de tweede meest voorkomende achternaam van ons land. Jansen is een van oorsprong Nederlandse patronimische achternaam, die zoon van Jan betekent. Patroniemen verwijzen naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken.

Kok volgt op de derde plaats van meest voorkomende achternamen in Soest. De achternaam komt, net zoals Jansen, in grote aantallen verspreid door heel Nederland voor. De grootste concentratie ligt in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Kok is een beroepsnaam en verwijst naar het beroep kok. De achternaam is eveneens een patroniem, gebaseerd op de roepnaam Kok/Cok, wat herleid is van de voornaam Cornelis.

De top twintig wordt gecompleteerd door: 4. Jong, 5. Broek, 6. Berg, 7. Bruin, 8. Vries, 9. Visser, 10. Grift, 11. Bos, 12. Brouwer, 13. Groot, 14. Veen, 15. Beek, 16. Smit, 17. Vos, 18. Doorn, 19. Dorrestein, 20. Roest.

Hierbij zijn de tussenvoegsels achterwege gelaten. De naam Dorrestein is terug te vinden in uiteenlopende spellingen. Dat geldt ook voor Van den D(e)ijssel dat klinkt als een Soester naam, maar niet (meer) in de top twintig voorkomt.

advertentie
advertentie