Afbeelding
Maartje ter Horst

Op weg na Kerst: met de fantasie van de hoop

28 december 2018 om 09:25 lokaal

SOESTDe laatste keer alweer. Wanneer u dit leest, is het Kerst geweest, maar ik schrijf dit met de Kerstdagen nog voor de boeg. Grappig eigenlijk, vooraf een terugblik schrijven. Daar heb je wel fantasie voor nodig! En dat is juist waar ik in mijn werk als dominee veel mee doe.

Geloven heeft te maken met hoop, je kijkt uit naar een nieuwe wereld die er nog niet is. Hoe mensen met elkaar in vrede zullen leven. Je waagt vertrouwen op Iemand die je niet ziet. Daar heb je verbeeldingskracht bij nodig. Begrijp me goed, ik heb het niet over verzinsels, verhaaltjes die niets om het lijf hebben. Ik zoek juist in het gewone leven van mensen naar woorden die laten voelen dat er meer is tussen hemel en aarde. Neem bijvoorbeeld het kerstverhaal. Nuchter bekeken gaat het drie keer nergens over: in een uithoek van de wereld, onbetekenende mensen, een kind geboren in beroerde omstandigheden. So what? Maar de evangelieschrijver vertelt over engelen – boodschappers – die het hele verhaal in ander licht zetten. Zo fantastisch dat je het niet zou bedenken. In dit kind begint God een compleet nieuwe wereld en ik voel me aangesproken om daaraan mee te doen. Ná Kerst kan het pas echt nieuw-jaar worden.

GEDICHTEN Om de fantasie van het oude verhaal te vertalen naar vandaag maak ik gebruik van gedichten. Al vanaf de middelbare school lees ik graag poëzie. Niet zozeer om mooie rijmklanken, maar vooral omdat dichters iets heel sterk kunnen zeggen. Hun woorden zetten mijn denken op z'n kop, of ze raken me, ontroerend. Ik vind het inspirerend om samen met anderen Bijbelteksten en gedichten naast elkaar te lezen. Dat doe ik met de Ochtendkring, een open gezelschap.

GETALLEN Eén keer per maand komen we bij elkaar in de aanbouw van de Oude Kerk, om elkaar ontmoeten en iets te bespreken dat jeu en zin aan het leven geeft. De tweede dinsdag van januari is het weer zover. Direct na Kerst ben ik al met de voorbereiding bezig. Als thema heb ik bedacht: 'Wereld in getallen', met een knipoog naar een bekende rekenmethode op de basisschool. We gaan het hebben over de symbolische betekenis van getallen. Je kunt meer met cijfers dan alleen tellen. In de taal van de Bijbel gaat het bij getallen vooral om wat ze te vertellen hebben. Dat geeft een bepaalde kijk op economie. Je kunt in de cijfers zoeken naar het verhaal erachter.

LERAAR Zo komt nog een kant van het beroep 'dominee' naar voren. Behalve voorganger en gesprekspartner ben ik ook leraar. Niet om iemand de les te lezen, maar om samen leven te vinden.

Gelukkig Nieuwjaar!

Gedichten: bronnen om het oude verhaal te vertalen naar vandaag.
advertentie
advertentie