Wilfert Verweij met zijn rechterhand, zoon Juliën.
Wilfert Verweij met zijn rechterhand, zoon Juliën. Eempers

Wilfert Verweij exposeert op Ibiza

19 juli 2020 om 13:33 Kunst

SOESTERBERG Het zou een hoogtepunt uit zijn carrière worden: een tentoonstelling van zijn eigen kunst op Bali. Wilfert Verweij uit Soesterberg was hiervoor uitgenodigd door zijn college Walter van Oel. Hij woont negen maanden per jaar op het eiland. Vanwege de coronacrisis laat deze buitenlandervaring echter op zich wachten. Het heeft Wilfert de gelegenheid om zich volledig te concentreren op de tentoonstelling van veertien werken op Ibiza. Verweij heeft daar een expositie ingericht in restaurant Hidden Ibiza van Robert van der Linde. 

Jan van Steendelaar

Momenteel is Wilfert Verweij bezig met het maken van een brochure met zijn werken, om die vervolgens zelf op Ibiza te verspreiden onder galeries. ,,Galeriehouders die interesse hebben, kunnen gelijk mee naar Hidden Ibiza om mijn kunst te bekijken.” De serie die nu al in Hidden Ibiza te zien is, is dan aangevuld met een aantal beeldjes die Verweij nog gaat toevoegen. Doel van de expositie is het leggen van een basis voor deelname aan de Ibiza Art Fair in september. Op die 'fair' is exclusieve kunst te zien. 

Wilfert maakt exclusieve kunst, met epoxy. Een transparante giet-kunsthars. Sinds kort is hij een samenwerking aangegaan met Walter van Oel (78). Van Oel is een internationaal befaamd kunstenaar. Hij werkt afwisselend in zijn studie op Bali en in Nederland. Samen met Walter is Wilfert een bedrijf gestart: W en W bv. Beiden gebruiken ze allebei vooral 24 karaats bladgoud, bladzilver en glasverf voor hun kunstwerken. 

Van Oel legt zich als colorist toe op bijzondere kleureffecten in zijn schilderijen. Zijn werk was aanvankelijk gebaseerd op de natuur, maar trok later meer naar oosterse thema’s. Het heeft een grote aantrekkingskracht op kunstliefhebbers wereldwijd, zoals in de Verenigde Staten, China, Dubai en Singapore. Ze behoren tot belangrijke kunstcollecties in musea en van particuliere verzamelaars. Hij kreeg in 2012 bezoek in zijn atelier op Bali van Desmond Tutu, won prijzen in de hele wereld en is opgenomen in een boek over kunst samen met onder anderen Karel Appel, Corneille en Picasso.

,,Hij geeft mij veel inspiratie,” zegt Verweij die verheugd is in hem een partner te hebben gevonden. Dat geeft zijn werk op Ibiza en straks op Bali een extra waarde. Ook in eigen land krijgt zijn expositie bij Richard van Loon Living in Hillegom extra waarde dor Van Oel als partner te hebben. De eerste expositie sinds het versoepelen van de coronamaatregelen is een tentoonstelling in samenwerking met Linda Dubbeldeman (fotokunst) en Chris Tap (beeldenkunst).

Het is excentrieke kunst die Verweij maakt. Hij is momenteel in zijn werkatelier Creations bij Will aan de Rademakerstraat bezig met het verwerken van een originele Kalasjnikov in een epoxy tafelblad. Dat is een klus die hij voor dezelfde opdrachtgever eerder uitvoerde. Deze was er zo content over dat hij ook van zijn tweede machinegeweer een tafel laat maken.

Overigens wisselt Verweij soms van kunstvorm. Naast zijn killer body’s (zoals hij de lichamen van fraaie vrouwenvormen noemt) maakt hij nu driedimensionaal werk en heeft hij een aantal kunstwerken gemaakt met dobbelstenen. Die gaf hij namen als Life is not a game en Life is a gamble. Zijn eigen gemaakte versie van het populaire spel Monopoly kreeg de titel Will Monopoly beat te earth?  

advertentie
advertentie