Volgens de bezoekers van Filmhuis Artishock de beste film die vorig jaar aan de Steenhoffstraat werd vertoond.
Volgens de bezoekers van Filmhuis Artishock de beste film die vorig jaar aan de Steenhoffstraat werd vertoond. Maarten van Keller

‘De Beentjes van St. Hildegard gekozen tot beste film in Artishock

11 februari 2021 om 15:19 Film

SOEST ‘De Beentjes van St. Hildegard’ is gekozen tot de beste film die in 2020 in Filmhuis Artishock is vertoond. De bezoekers konden in de afgelopen periode hun stem uitbrengen. Van de 59 films (exclusief de jeugdfilms en de besloten voorstellingen) die aan de Steenhoffstraat werden geprojecteerd, kregen 25 films stemmen van de deelnemers.

,,Dat ‘De Beentjes’ heeft gewonnen is geen grote verrassing omdat we deze film vanwege de grote en aanhoudende belangstelling niet minder dan zes keer hebben vertoond”, zegt Hans Cornelisse van Artishock.

Niettemin verdiend, vinden ze bij het Filmhuis. Ze refereren daarbij aan onder anderen inzender Trees Koeneman: ,,Een hartverwarmende film over een teveel aan liefde en zorgzaamheid. Met diepgang en humor. Geweldig geacteerd, ook nog eens in het Twents gesproken.”

Een hartverwarmende film over een teveel aan liefde en zorgzaamheidAFGETEKEND Met 56 stemmen was de overwinning van ‘De Beentjes’ afgetekend. Op de tweede plaats eindigde ‘Honeyland’ met dertig stemmen. Dat is volgens Filmhuis Artishock weer opmerkelijker. Stemmer Annemiek den Uijl motiveerde haar stem voor deze film als volgt: ,,Met beperkte middelen en heel veel liefde voor de boodschap is de film gemaakt. De makers hebben Hatice en de Sam familie in hun pure bestaan gelaten om die boodschap over te brengen. Leer om te gaan met de natuur, een beetje voor jou, maar laat ook een beetje voor de natuur, zodat je samen verder kunt.”

De top vijf wordt gecompleteerd door ‘The Biggest Little Farm’, ‘Corpus Christi’ en ‘The Two Popes’. Daarachter eindigden ‘Fahim’ en ‘Der Fall Collini’ en op de gedeelde achtste plaats ‘Fisherman’s Friends’, ‘Gli Anni Più Belli’, ‘J’Accuse’, ‘Kapsalon Romy’, ‘Parasite’, ‘The Piano’ en ‘Proxima’.

FILMHUISBON Voor de stemmende bezoekers viel er ook nog iets te winnen door hun keuze te motiveren. De winnaars zijn de eerder genoemde Trees Koeneman en Annemiek den Uijl, en Lydia Mieszczynski voor haar kernachtige en toch ontroerende motivatie voor ‘Corpus Christi’. Deze drie bezoekers krijgen een Filmhuisbon, waarmee ze dit jaar een film naar keuze bij Artishock gratis kunnen bekijken.

Ook konden de inzenders nog andere opmerkingen kwijt. Cornelisse: ,,Daarin sprak onder andere veel waardering voor het knusse en gezellige theater. Waarvoor onze dank! Over de overige opmerkingen krijgen de inzenders afzonderlijk bericht.”                                                                                                                                               

BEZETTING Sinds vorig voorjaar heeft Filmhuis Artishock met een beperkte bezetting van maximaal 19 bezoekers kunnen draaien. ,,Dankzij veel inzet van onze 35 vrijwilligers, en ook dankzij de medewerking van de meeste filmdistributeurs die hun films tegen gereduceerde kosten ter beschikking hebben gesteld is het toch gelukt”, aldus Cornelisse.

Vaak werd na de zomer een film vaker vertoond, zodat toch nog een redelijk aantal mensen die film kon komen zien. ,,Sinds 15 december van vorig jaar zijn we helaas weer dicht. We hopen op 3 maart weer open te gaan, met maar liefst vijf voorstellingen per week. De medewerkers van Filmhuis Artishock zullen dan weer zorgen voor een gevarieerd aanbod films.”

advertentie
advertentie