Afbeelding
Eempers

Monster- en minitrucks op truckersdag

2 oktober 2022 om 14:17 Evenementen

SOESTERBERG Aan de kentekenplaten op de overvolle parkeerplaats op de Stompert was te zien dat de belangstellenden uit heel Europa kwamen. De Truckstar Mack en Speciaal Transportdag is dan ook een bijzonder evenement.

Door Jan van Steendelaar

De echte liefhebbers hadden het er graag voor over op de Van Weerden Poelmanweg in de file te staan. Er waren automobilisten die het allemaal zo chaotisch vonden dat ze rechtsomkeert maakten. De volhouders werden uiteindelijk naar een plekje geloodst op de parkeerplaats op de Far East, op de Vlasakkers. Deze vroegere opstelplaats van vliegtuigen van vliegbasis Soesterberg was voor defensie voor dit evenement beschikbaar gesteld.

VOOR HERHALING VATBAAREr waren zondag nergens zoveel Macks en andere Amerikaanse trucks bij elkaar te zien. De bijzondere voertuigen voor speciaal transport trokken minstens zoveel belangstelling van de bezoekers. De organisatie met Willem Kuiper als middelpunt was dan ook in z’n nopjes. Niet alleen met het aantal bezoekers maar ook met de nieuwe locatie in Soesterberg. Wat hem betreft komen ze er volgende keer terug.

Op de 41e editie van de Mackdag was een unieke verzameling bijzondere voertuigen bij elkaar gebracht. Behalve transportauto’s ook indrukwekkende bergingstrucks, kranen, speciaal transportcombinaties, prachtige klassiekers en Amerikaanse trucks.

DIESELRONK Ook FTF’s ontbraken niet, de klassiekers van Floor’s Truck Fabriek. Deze was gevestigd in Hilversum en Wijchen. Het bedrijf bouwde zeer zware en speciale trucks. Het leverde onder meer zwaartransporttrekkers aan de Koninklijke Landmacht. De fabriek bouwde van 1966 tot 1994 in totaal 665 vrachtauto’s. Wat de trucks van FTF vooral zo bijzonder maakt is de gillende dieselronk die geen enkele andere vrachtauto heeft, een geluid dat de echte liefhebbers ook zaterdag weer als muziek in de oren klonk.

De Truckstar Mack en Speciaal Trasportdag geldt als een van de grootste evenementen voor trucks, kranen en speciaal transport in Europa. Er zijn altijd prachtige exemplaren bij, niet alleen wat exterieur betreft maar ook qua interieur. Sommige chauffeurs hebben van hun vrachtwagencabine een villa-achtige inrichting gemaakt. Het waren echter niet alleen de kolossale wagens, zowel van bedrijven als particulieren, en kranen die op massale belangstelling van de duizenden bezoekers konden rekenen, dat gold ook voor de mini-uitvoeringen.

KONINKLIJKE LANDMACHT Ook veel belangstelling was er voor de bijdrage van de koninklijke landmacht. Die had het niet alleen mogelijk gemaakt om het evenement op het militaire terrein van de Vlasakkers te houden, maar leverde zelf ook een bijdrage aan het spektakel. Met zowel modern als niet meer zo recent materieel nam het een opvallende plaats in.

Wie even genoeg had van de monstertrucks en hun geweld kon terecht bij de stands met memorabilia, accessoires, miniaturen en hebbedingetjes. Het feest werd omlijst met muziek.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie