Een groot deel van de nieuwe coaches met wethouder Aukje Treep.
Een groot deel van de nieuwe coaches met wethouder Aukje Treep. EAS

14 nieuwe energiecoaches in Soest gecertificeerd

Duurzaamheid

SOEST In Soest en Soesterberg zijn veertien mensen gecertificeerd als energiecoach. De bijbehorende papieren werden hen overhandigd door Aukje Treep, wethouder van onder andere energietransitie.

Wethouder Treep is blij met de extra coaches, want nu kunnen meer huishoudens thuis desgewenst praktische tips krijgen over energiebesparing.

ADVISEREN De nieuwe coaches hebben een training achter de rug en gaan vanaf deze maand actief op pad om inwoners te helpen met en adviseren van kleine en grotere maatregelen om hun energieverbruik te verminderen. Met de recente stijgingen van de energieprijzen is de aandacht voor alles waardoor men energie kan besparen zeer actueel en urgent, stelt de Stichting Energie Actief.

EAS is een vrijwilligersorganisatie waar inwoners terecht kunnen om een afspraak te maken voor een energie coach gesprek. Na een aanvraag op www.energieactiefsoest.nl bij ‘lokaal advies’ kan elke inwoner van Soest en Soesterberg een verzoek indienen voor een gesprek met een coach.

AFSPRAAK Een energiecoach maakt dan een afspraak bij mensen thuis en bespreekt samen met de bewoners mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. De gesprekken zijn gratis en belangrijk daarbij is dat de coaches volledig onafhankelijk zijn en dit vrijwillig doen. Tegenwoordig zijn de aanvragen natuurlijk vooral financieel gedreven maar ook zaken als wooncomfort en het beperken van de negatieve effecten op het klimaat spelen mee.

WEEK VAN DE DUURZAAMHEID Energie Actief Soest wil volop zichtbaar zijn in de ‘Week van de Duurzaamheid die op zaterdag 24 september begint. Verschillende partijen in de gemeente houden in de periode tot en met 10 oktober een veelheid aan activiteiten die allemaal gericht zijn op het bijdragen aan een beter klimaat. EAS zal bij veel activiteiten aanwezig zijn, zegt een woordvoerder. 

Voor een overzicht van alle activiteiten in de week van de duurzaamheid: www.wijverduurzamensoest.nu.

advertentie
advertentie