De energiekosten zijn de afgelopen maanden explosief gestegen.
De energiekosten zijn de afgelopen maanden explosief gestegen. Pixabay

Soest: ‘Meer mensen hebben recht op bijdrage in energiekosten’

8 september 2022 om 17:01 Duurzaamheid

SOEST Dertienhonderd huishoudens hebben al een bijdrage van 800 euro gekregen als tegemoetkoming in de explosief gestegen energiekosten. Daar komt dankzij het rijk nu nog eens 500 euro bij. Het betreft een landelijke maatregel die op lokaal niveau wordt uitgevoerd.

De mensen die eerder 800 euro kregen overgemaakt, ontvangen nu automatisch ook de tweede bijdrage. Er wordt niet opnieuw getoetst, laat wethouder Osman Suna weten.

130 PROCENT Dat gebeurt wel bij de mensen die alsnog een aanvraag indienen voor beide steunpakketten. Suna vermoedt dat er in de gemeente veel meer huishoudens recht hebben op beide bedragen. Landelijk geldt de maatregel voor mensen die tot 120 procent van de bijstandsnorm verdienen. De gemeente Soest heeft het ‘plafond’ opgerekt tot 130 procent van het bijstandsniveau. Het exacte bedrag daarvan hangt af van het aantal personen per huishouden.

Suna roept mensen op een aanvraag in te dienen als ze denken dat ze aanspraak maken op de in totaal 1300 euro overheidssteun. ,,We gaan niet om allerlei informatie vragen, we willen alleen het inkomen en de energiekosten weten.”

SCHULDENLAST Suna wil nog een stapje verder gaan. ,,Bij mensen die boven de 130 procent van het bijstandsniveau uitkomen, gaan we wel de mogelijkheden bekijken of ze bijzondere bijstand kunnen krijgen. Om te voorkomen dat ze in de schuldenlast raken. En ik hoop natuurlijk dat er op Prinsjesdag extra passende maatregelen van het rijk komen.”

Een aanvraag indienen voor de 800 én 500 euro kan via www.soest.nl. Daarop is een formulier te vinden dat kan worden ingevuld en ingestuurd.

KLEINE MAATREGELEN Los van deze overheidssteun wil de gemeente de minder bedeelde inwoners helpen bij het treffen van kleine isolerende maatregelen om het energiegebruik structureel terug te dringen. Soest werkt hierin samen met organisaties. Samen bieden ze de mogelijkheid dat er een energiecoach langs komt die (desgewenst) bekijkt welke maatregelen daartoe zouden kunnen bijdragen. Voorbeelden: waterbesparende doucheknop, radiatorfolie en tochtstrips. Om dit te financieren besteedt Soest de rijkssubsidie die voor deze doeleinden is verstrekt aan gemeenten.

advertentie
advertentie