Afbeelding
Pixabay

Supermarkten blijven voorlopig avondklok hanteren

16 februari 2021 om 16:00 Corona

SOEST (ANP) Supermarkten blijven voorlopig de avondklok hanteren, ondanks dat de rechter in Den Haag dinsdag een streep door die maatregel haalde. Dat betekent dat supermarkten uiterlijk om 20.45 uur sluiten. Volgens supermarktkoepel CBL doen de supers dat na een dringend advies van premier Mark Rutte.

De branche kiest ervoor om ook nu de adviezen van het RIVM en de besluitvorming van de overheid te volgen, zoals dit de gehele coronacrisis gebeurd is. Het CBL staat naar eigen zeggen in nauw contact met de overheid. Zodra er meer duidelijk is over een definitieve uitspraak rond de avondklok, zal de organisatie laten weten wat dit voor supers betekent.

De mededeling komt op een moment dat nog niet zeker is of de avondklok wel echt van de baan is. De overheid heeft al laten weten in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter. Daarbij dringt het kabinet erop aan om het opheffen van de avondklok te schorsen in afwachting daarvan. Dinsdagmiddag buigt het gerechtshof in Den Haag zich nog over dat laatste verzoek.

Eerder op de dag stelden de supermarkten juist dat ze langer wilden openblijven als de avondklok wegvalt. Volgens een woordvoerster vond de branche het de afgelopen weken ook al vervelend dat de winkels eerder dicht moesten. Daardoor werd het overdag drukker in de supers. Toch wilde het CBL eerst in overleg met het kabinet voor er een besluit zou worden genomen.

Door de avondklok moeten bijvoorbeeld de meeste Albert Heijn-filialen eerder dicht dan normaal. De grootste supermarktketen van het land hanteert normaal ruime openingstijden voor veel vestigingen, vaak tot 22.00 uur ‘s avonds. De nachtelijke bevoorrading van winkels mocht ondanks de avondklok afgelopen weken wel gewoon doorgaan.

advertentie
advertentie