Afbeelding
Jaap van den Broek

Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven

16 februari 2021 om 10:32 Corona Coronavirus

SOEST (ANP) De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. Het instellen van beroep tegen het vonnis heeft geen opschortende werking. Dat zegt een woordvoerder van de Haagse rechtbank. 

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie ,,zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak”. De overheid en het adviserende Outbreak Management Team (OMT) dachten namelijk al een tijdje na over de avondklok. Ook het feit dat er tijd was voor een spoeddebat in de Tweede Kamer ,,maakt duidelijk dat van een daadwerkelijke spoedsituatie in dit geval geen sprake was”. 

Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok ,,een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer”. Bovendien beperkt de regel ,,onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging”.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok.

LANDSADVOCAAT Het ministerie van Justitie en Veiligheid bestudeert de uitspraak van de rechter dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. Dat meldt een woordvoerder van het departement. Er wordt op dit moment overlegd met de landsadvocaat over de gevolgen van het vonnis en de vraag of het kabinet in hoger beroep gaat.

Momenteel zitten de meest betrokken ministers bij elkaar op het ministerie van Algemene Zaken om over de corona-aanpak te praten. Het is nog onduidelijk of justitieminister Ferd Grapperhaus na afloop van het beraad zal reageren op het vonnis.


advertentie
advertentie