Klassikale lessen zitten er de komende vijf weken niet in.
Klassikale lessen zitten er de komende vijf weken niet in. Jaap van den Broek

Lockdown komt voor Griftland College Soest op raar moment

15 december 2020 om 09:57 Corona

SOEST Alle scholen gaan tot 18 januari dicht. De middelbare scholen waren juist aan het opkrabbelen van moeilijke periodes met veel besmettingen onder leerlingen en docenten. Het Griftland College heeft nog twee coronagevallen, de Waldheim mavo niet één en op Het Baarnsch Lyceum is de rector de enige medewerker die besmet is.

In de war is rector Kees Versteeg van het Griftland College geenszins van de maatregelen die premier Mark Rutte maandagavond afkondigde. Vanaf vandaag tot maandag 18 januari is er alleen online onderwijs, en vooral kerstvakantie. ,,Maar het was voor het eerst wel strakker dan ik had verwacht”, zegt hij. ,,En dat mocht ook wel een keer. Want er zijn verschrikkelijk veel besmettingen, ook in onze regio.”

RESET Dat geldt niet voor zijn school, waar de piek in oktober al was bereikt. ,,We zijn wat dat betreft atypisch. Waar Nederland nu in zit, hebben wij in de herfst al meegemaakt.” Toen verlengde het Griftland College onder meer de herfstvakantie met een week, nadat tientallen leerlingen en docenten besmet bleken. ,,Met de twee weken rust hebben we het cirkeltje doorbroken. Daarna hebben we een reset gehad. En nu is het vrijwel weg bij ons. Dan is het wel gek dat we nu een lockdown krijgen.” Wel noemt hij de harde maatregelen ‘verstandig’, zeker in het zicht van de sociale activiteiten tijdens de kerstdagen. Momenteel is nog een leerling en een docent van de Soester school besmet. Hij beseft ook dat het koord waarop constant wordt gebalanceerd dun is. Omschakelen naar online onderwijs is ondertussen geen uitdaging meer, daar heeft het Griftland al veel ervaring mee opgedaan.

ONRUST Datzelfde geldt voor de Waldheim mavo. Deze school besloot de leerlingen anderhalve week online les te geven, toen een besmettingspiekje eraan zat te komen. ,,Er waren nog niet veel besmettingen maar we hebben het toen meteen de kop ingedrukt”, aldus plaatsvervangend directeur Jasper de Jong. Op 7 december startte het fysieke onderwijs weer en nu is er geen sprake meer van besmettingen. Er zitten nog een paar leerlingen uit voorzorg in quarantaine.

We merken ook dat dit nieuws bij de kinderen binnenkomt. Er is direct onrust, want ze willen ook gewoon naar schoolHij steunt de maatregelen. ,,Maar we geloven wel echt in de meerwaarde van fysiek onderwijs. We merken ook dat dit nieuws bij de kinderen binnenkomt. Er is direct onrust, want ze willen ook gewoon naar school.” Van kerstvieringen komt nauwelijks iets. De Jong: ,,Dat was al heel bescheiden en zal nog kleiner worden. De klassen zullen wel vrijdag digitaal met de mentor even stilstaan bij wat er aan de hand is en het jaar samen op een prettige manier afsluiten.”

RECTOR Het Baarnsch Lyceum werd vorige week woensdag opgeschrikt door een positieve coronatest van rector Henk van Ommen. Van ouders kreeg hij daarna veel steunbetuigingen, vertelt hij vanuit zijn huis. ,,Wel waren er een paar leerlingen die me lieten weten dat ze het niet oké vonden, dat ik op school de uitslag afwachtte.” Hij treft geen blaam, vindt hij. ,,Op het moment dat ik me had opgesloten in mijn directiekamer had ik een negatieve testuitslag op zak.” Die was van een week eerder. Toch vond hij het raadzaam om een dubbele check te doen en nogmaals zich te laten testen. De klachten waren nog niet helemaal over. Van Ommen: ,,Ik heb daarmee alle voorzorgsmaatregelen genomen. en ben direct naar huis gegaan nadat ik de uitslag hoorde. Ik heb niemand gezien op school.”

Hij is de enige medewerker van de school met corona. Wel waren er eind vorige week nog twaalf leerlingen besmet en zaten meer dan 200 leerlingen in quarantaine, twintig procent van de schoolpopulatie.

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie