De terrassen blijven voorlopig nog leeg.
De terrassen blijven voorlopig nog leeg. Hans Veltmeijer

Meeste coronamaatregelen verlengd, maar meer ruimte voor jeugd

21 april 2020 om 19:48 Corona Coronavirus

SOEST (ANP) Het kabinet verlengt de sinds medio maart ingestelde maatregelen omtrent het coronavirus tot woensdag 20 mei. In de week daarvoor wordt gekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden. Jongeren krijgen vanaf dinsdag 28 april meer vrijheid. Dat meldt premier Rutte dinsdagavond. Hij noemt de coronacrisis ,,waarschijnlijk de meest ingrijpende en bedreigende periode die we ooit hebben meegemaakt."  

VERPLEGINGSHUIZEN EN CONTACTBEROEPEN Tot 20 mei blijven verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers in verband met het grote risico op besmetting. Ook contactberoepen, zoals kappers, mogen tot die tijd niet worden uitgeoefend. De onzekerheid voor deze beroepen is nog te groot, zei premier Mark Rutte na het ministeriële crisisberaad.

SCHOLEN Kinderen gaan vanaf 11 mei de helft van de schoolweek weer naar de basisschool. Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan weer open. Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen zich laten testen op het coronavirus als ze klachten hebben die daarop duiden, zegt premier Rutte.

Basisscholen kunnen weer open omdat jonge kinderen het virus minder snel lijken op te lopen en over te dragen, stelt Rutte. Scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen de ene helft van de leerlingen de ene dag, en de andere helft de andere dag les te geven. Het is niet realistisch om van jonge kinderen te verwachten dat ze onderling 1,5 meter afstand bewaren, denkt hij. Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen net als zorgpersoneel aanspraak maken op een coronatest.

EVENEMENTEN Nederland kan zich opmaken voor een festivalloze zomer. Het kabinet heeft het verbod op evenementen vanwege de coronacrisis verlengd tot 1 september. Dat betekent dat er een streep gaat door grote evenementen als Pinkpop, Lowlands en de Zwarte Cross, maar ook door naar schatting 1200 andere festivals.

Niet alleen de festivals kunnen niet doorgaan, ook talloze geplande concerten en theatervoorstellingen moeten worden geannuleerd. In de Ziggo Dome in Amsterdam, Nederlands grootste concerthal, stonden tot september shows van grote namen als Billie Eilish, Céline Dion, The Script, Tom Jones, Lenny Kravitz en The Killers gepland.

Premier Rutte zei tijdens de persconferentie over de beslissing: ,,Ja dat is zuur". Volgens de minister-president vormen festivals, concerten en sportwedstrijden nog een te groot risico voor de volksgezondheid. ,,Risico's die we de komende tijd niet aankunnen." Volgens hem ,,ontkomen we er niet aan om dit offer te brengen". ,,Ik hoop en reken erop dat mensen dat zullen begrijpen."

De premier zei ook dat hij ,,zielsgraag" zou willen kunnen zeggen dat er weer meer kan in Nederland. ,,Maar tegelijkertijd is dat heel eng en gevaarlijk. Stel dat je een maatregel versoepelt waardoor het virus weer gaat pieken." Rutte, die naar eigen zeggen enorm worstelde met ,,duivelse dilemma's", stelde dat ,,de vrijheid van de een niet ten koste mag gaan van de gezondheid van de ander".

Het kabinet volgt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om het verbod op evenementen ,,voor langere tijd" in stand te houden. Burgemeesters van verschillende steden riepen vorige week al op tot een verbod van grote evenementen tot ten minste 1 september. Ook concert- en festivalorganisator MOJO vroeg al eerder om duidelijkheid van het kabinet.

SPORT Kinderen tot 12 jaar mogen weer gaan sporten in teamverband. Kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar mogen datzelfde, zolang ze daarbij maar 1,5 meter afstand houden. Dat geldt voor kinderen tot 12 jaar niet. Het betaalde voetbal gaat, net als overige evenementen, niet door tot 1 september. 

advertentie
advertentie