Het diorama in het voormalige speelhuisje van de prinsesjes. De poppen beelden prinses Juliana uit in diverse levensfasen.
Het diorama in het voormalige speelhuisje van de prinsesjes. De poppen beelden prinses Juliana uit in diverse levensfasen. Baarnsche Courant

Prinses Margarita opent vandaag zomerexpo Paleis Soestdijk

Activiteiten

BAARN Prinses Margarita opent vandaag de tentoonstelling Voorlopers in de tuin van Paleis Soestdijk. 

Margarita de Bourbon de Parme is de oudste dochter en het tweede kind uit het huwelijk van de Nederlandse prinses Irene van Lippe-Biesterfeld en Carlos Hugo van Bourbon-Parma.

Na de echtscheiding van haar ouders, woonde ze veertig jaar geleden enige tijd met haar moeder Irene, twee broers en zusje op Paleis Soestdijk. 

De tentoonstelling is samengesteld door paleiseigenaresse Maya Meijer-Bergmans, zelf kunsthistorica en curator Marie Jeanne de Rooij. In totaal zijn er achttien projecten te bekijken of te beluisteren. De Rooij: ,,De parktuin met zijn doorkijkjes, 17de eeuwse lanenstructuur, eigenzinnige aanplant, bijzondere bomen en ongebruikelijke bouwsels (oa een mini-chalet, een heus speelhuisje op kinderformaat, een ijskelder met vleermuizen, de oudste watertoren in Nederland), is geknipt voor een niet standaard tentoonstelling. Uitgenodigd zijn kunstenaars die in Nederland wonen, werken of opgeleid zijn. Ze moeten vernieuwend en visionair zijn en het experiment niet schuwen.”

Maya Meijer-Bergmans ziet het als een voorproefje op de nieuwe toekomst van paleis en park. De kunstenaar werkten veelal met dezelfde thema’s als Made by Holland. 

De tentoonstelling is de hele zomer, tot en met 5 augustus te bekijken. 

[KIJKDOOS] Een van de meest bijzondere exposities is van Ingrid Mol. Zij maakte in Ixenita, het speelhuisje in de tuin waarin de prinses Beatrix, Irene en Margriet speelden, een diorama met beelden van keramiek. ‘EDABS - Every Day A Better Sculpture’ is een kijkdoos. Je ziet door de ramen van het speelhuisje diverse huiselijke scenes van prinses Juliana in verschillende levensfases.

door Eugene Leenders

advertentie