Afbeelding
Jan van Steendelaar

Onduidelijke verspreiding gas door lekkage

Overig

SOEST Tijdens graafwerkzaamheden in het trottoir aan de Klaarwaterweg ontstond een gaslek. Dit gebeurde donderdagochtend 20 januari.

Bewoners van een vrijstaande woning hadden al sinds de kerstdagen een lichte gaslucht in huis geroken, maar verder geen actie ondernomen. Donderdag werd duidelijk dat ze dat beter wel direct hadden kunnen doen. Brandweer en medewerkers van netbeheerder Stedin constateerden bij metingen dat de grond in de omgeving helemaal verzadigd was.

De brandweer haalde enkele omwonenden uit huis. Metingen gaven aan dat door het lek mogelijk ook gas in de kruipruimte van zeker één woning was binnengekomen. Om daarover zekerheid te krijgen, moest men binnenshuis meten. Omdat de bewoners niet thuis waren, verschafte de brandweer zich toegang door het raam van een dakkapel.

Omdat niet direct duidelijk was wat de gevolgen van de lekkage voor de omgeving waren, werd een tweede brandweerploeg opgeroepen. Ook werd logistieke bijstand van brandweer Soesterberg gevraagd. Intussen sloot Stedin een deel van de gastoevoer in de omgeving af, waardoor een aantal huishoudens zonder gas kwam te zitten. Het gedeelte van de leiding waar het lek werd vermoed, werd minutieus gecontroleerd. Toen dat opgespoord was, kon het worden gedicht.

Al die tijd bleef de brandweer stand by om direct te kunnen ingrijpen als er toch iets mis zou gaan. Gedurende de inzet van de hulpdiensten was de Klaarwaterweg tussen de Wijnand Toplaan en de Akkeren voor het doorgaande verkeer afgesloten.

Omdat de bewoners niet thuis waren, verschafte de brandweer zich toegang door het raam van een dakkapel.
advertentie