Massale drukte op de oevers van de Eem op Hemelvaartsdag. In de middag sloeg de vlam in de pan.
Massale drukte op de oevers van de Eem op Hemelvaartsdag. In de middag sloeg de vlam in de pan. Jeroen van der Veer

Mogelijk afsluiting oevers de Eem en andere plekken

22 mei 2020 om 13:42 Overig

SOEST Gemeenten en de Veiligheidsregio Utrecht VRU bespreken deze dagen of er maatregelen worden getroffen bij de Eem en op andere plekken waar het druk is geweest of kan worden. Op de oevers van de Eem brak op Hemelvaartsdag een massale vechtpartij uit.

Johan van Beek

Op meer locaties - niet in Soest, maar wel in de regio en daarbuiten - zijn problemen ontstaan als gevolg van te veel drukte. Vandaar dat de VRU en de burgemeesters overleggen welke maatregelen gewenst zijn, mede nu ook met het oog op het naderende pinksterweekeinde.

AFSLUITEN De incidenten, zoals bij de Eem waar tientallen jongeren donderdagmiddag met elkaar op de vuist gingen, worden geëvalueerd. In de komende dagen, hoogstwaarschijnlijk na het weekeinde, wordt een besluit verwacht. Afsluiten van een of meer gebieden wordt niet uitgesloten. Een factor die daarin zal meespelen, zijn de weersverwachtingen voor bijvoorbeeld Pinksteren.

In de tussentijd roept burgemeester Rob Metz mensen op om vooral drukte te mijden. ,,Gebruik je goede verstand, ga niet naar plekken waar het druk is of dreigt te worden."

BEHEERSBAAR Op Hemelvaartsdag was het ook in de bossen en duinen van Soest erg druk. Volgens de gemeente was dat allemaal beheersbaar en hebben zich in deze natuurgebieden geen problemen of incidenten voorgedaan. De gemeente baseert zich op de rapportages van de Buitengewone Opsporings Ambtenaren (BOA's).

De natuurgebieden van Soest waren tot twee weken geleden niet of slecht bereikbaar, omdat de parkeerplaatsen waren afgesloten. Ook stonden verkeersregelaars in de wijken om

DISCIPLINE Het was op veel plaatsen druk. Het zomerse weer was daar natuurlijk van invloed op. Bovendien hebben veel mensen de afgelopen twee maanden vaak thuis gezeten en konden ze nergens naar toe omdat vanwege het coronavirus veel publiekstrekkers gesloten waren en andere coronamaatregelen beperkingen in de bewegingsvrijheid oplegden. Met de versoepeling van een aantal maatregelen en de dalende cijfers van ziekenhuis- en IC-opnames en coronaslachtoffers lijkt de discipline bij een deel van de bevolking - zeker onder jongeren - te verslappen.

advertentie
advertentie