De vrouwe werd aangetroffen op de galerij van de vierde verdieping.
De vrouwe werd aangetroffen op de galerij van de vierde verdieping. Jaap van den Broek

Vrouw gewond bij steekpartij in Soest, ontsnapte tbs’er aangehouden

30 november 2022 om 14:34 Misdaad

SOEST Op de Smitsweg is woensdag aan het begin van de middag een 27-jarige vrouw zwaargewond geraakt bij een steekpartij. Aan het eind van de middag werd een 31-jarige verdachte aangehouden in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland), een plaats ten noorden van Rotterdam. ,,Deze verdachte is woensdagochtend uit de Pompekliniek in Nijmegen tijdens begeleid verlof aan zijn detentie ontsnapt, bleek uit onderzoek”, meldt de politie in een persbericht. 

Het Operationeel Centrum (OC) in Utrecht kreeg woensdag omstreeks 13.25 uur meerdere telefoontjes vanwege het incident. Hulpdiensten gingen direct ter plaatse en troffen de zwaargewonde vrouw aan in een woning op de vierde verdieping van de 7-hoog flat (lage nummers). Ze bleek meerdere keren te zijn gestoken en werd per ambulance en onder begeleiding van een trauma-arts naar het ziekenhuis vervoerd.

ZOEKACTIE De vermoedelijke dader was gevlucht na zijn daad. ,,Direct werd onder leiding van het Openbaar Ministerie een grote zoekactie ingesteld waarbij het team FastNL en diverse eenheden betrokken waren. Dat leidde tot zijn aanhouding later op de dag”, aldus de politie.

Er cirkelde tijdens de zoekactie geruime tijd een politiehelikopter boven Soest. Er was ter plekke ook veel politie op de been. Die startte na de hulpverlening direct een onderzoek op de galerij en in en bij de woning. Het steekincident zorgde voor veel oploop, maar de politie hield omstanders op een afstand. De traumaheli landde op het trapveld, naast de sportzaal, schuin tegenover de flat waar de vrouw op de vierde verdieping werd neergestoken.

ONDERZOEK De toestand van het slachtoffer is stabiel. De politie onderzoekt het incident. Een woordvoerder kon nog niet melden wat precies de relatie tussen de twee was.

De tbs’er zat sinds 2018 vast voor doodslag, meldt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hij kreeg acht jaar cel en tbs opgelegd. In 2019 kwam hij in de Pompekliniek terecht. Waarom hij na één jaar al in de kliniek terechtkwam, is niet bekend.

PROCEDURES De DJI zal gaan onderzoeken of de procedures rond het begeleid verlof goed zijn verlopen; dat is volgens de woordvoerder standaard. ,,Een wereld waarin we dit kunnen uitsluiten zal nooit bestaan”, zegt hij hier wel bij. Een woordvoerder van de Pompekliniek liet eerder al weten dat het nog onbekend is of er op de korte termijn maatregelen genomen zullen worden, zoals bijvoorbeeld het intrekken van verloven.

Andy Kraag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche, vindt het ,,vreselijk dat deze tbs’er kon ontsnappen en vermoedelijk direct een vrouw heeft neergestoken”, zo meldt hij op Twitter.

Afgelopen juni ontsnapten er ook al twee tbs’ers uit de Pompekliniek. Dat deden ze via een gat dat door een derde persoon met een slijptol was gemaakt in het hek rond de kliniek. Bij het hek stond een auto klaar, waarmee ze op de vlucht sloegen. Een van beide mannen, Sherwin Benshomin Windster, is nog steeds niet teruggevonden. Hij staat sinds deze maand op de Nationale Opsporingslijst.

De politiehelikopter cirkelde geruime tijd boven Soest.
De traumahelikopter landde op het trapveld bij de sportzaal aan de Smitsweg.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie