Afbeelding
Eempers

Rook en stank door brand bij afvalstation in Soesterberg

13 september 2023 om 07:16 Brand

SOESTERBERG Een brand op het afvalstation Renewi aan de Verlengde Tempellaan heeft Soesterberg dinsdagavond in de stank gezet. De korpsen van Soesterberg, Zeist en Leusden bestreden het vuur in twee afvalcontainers. Daarvoor werden twee dakkanonnen en twee stralen ingezet.   

door Jan van Steendelaar

Brandweer Soesterberg wilde juist terugkeren naar de kazerne na inzet bij een reanimatie toen de melding van de brand bij Renewi binnenkwam. Die was als buitenbrand gemeld, maar bleek, ook door het grote aantal meldingen over metershoge vlammen, groter te zijn dan verwacht. Daarom werd een tweede wagen van Soesterberg ingezet. Ook Zeist werd opgeroepen, evenals Leusden met de watercontainer.

VUUR LAAIT STEEDS OP

Het vuur in de container met gewoon  huis-, tuin en keukenafval was snel onder controle, maar de brand in de andere container was moeilijker te blussen. Die bleek vooral witgoed en elektrische apparaten te bevatten. Hoewel de vlammen telkens bedwongen leken te zijn, laaide het vuur steeds weer op. De oorzaak daarvan moest waarschijnlijk gezocht worden in  lithiumbatterijen.

Blussen met water bleek uiteindelijk niet afdoende te zijn. Daarom werd met inzet van een shovel van het bedrijf zelf de container volgegooid met zand, zodat de inhoud compleet werd afgedekt en de brand werd gesmoord. Dat bleek een effectieve oplossing te zijn. 

ROOK- EN STANKOVERLAST

Bij de alarmcentrale kwamen veel meldingen uit Soesterberg binnen  over rook- en stankoverlast. Daarom werd inwoners aangereden ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. 

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie