Afbeelding
Eempers

Weer grote bosbrand op Leusderhei

8 juni 2023 om 18:06 Brand

SOESTERBERG Een massale inzet van brandweerkorpsen donderdagmiddag op de Leusderhei. Langs de A28 tussen Leusden en de afslag Soesterberg woedde op defensieterrein een grote brand.

Korpsen uit Soesterberg, Soest, Amersfoort, Leusden, Zeist, Maarn, Woudenberg, Doorn en Bilthoven werden tegen 14.00 uur gealarmeerd. De eerste melding kwam van de bemanning van een blusvoertuig dat een rijtraining volgde in moeilijk begaanbaar gebied. Daarna volgden talrijke meldingen van automobilisten op de A28 die hoge vlammen en rook zagen.

Er werd met het oog op de droogte en dus de kans op een snelle uitbreiding van de brand op het militaire oefenterrein direct groot alarm geslagen. Van alle kanten werd het vuur aangepakt. De eenheden werden ook van uit de lucht aangestuurd door de bemanning van het brandweerpatrouillevliegtuig Charly. Het was de derde grote bosbrand op militair terrein in een paar weken tijd.

De oorzaak van de brand, die op twee plaatsen woedde, is niet bekend, ook niet waar deze precies is begonnen. Er zijn twee stukken natuurgebied elk van naar schatting twintig bij dertig meter verloren gegaan. Door de massale brandweerinzet was het vuur na een uur onder controle en was het gevaar voor uitbreiding geweken. Daarna kon het langdurige nablussen beginnen.

In verband met het ontbreken van voldoende watertoevoer in de omgeving werden waterwagens ingezet om de blusvoertuigen doorlopend van water te voorzien. Door de hevige rookontwikkeling werd gedurende het blussen de afslag Soesterberg en een rijstrook afgesloten.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie