Afbeelding
Eempers

Vlammen uit schoorsteen, maar rieten dak gered

18 maart 2020 om 06:07 Brand

SOEST Hevig geloei in de schoorsteen bezorgde dinsdagavond een bewoner van de Wieksloterweg Oostzijde de schrik van zijn leven. Eenmaal buiten zag hij vlammen uit de schoorsteen komen. Hij alarmeerde direct de brandweer. Omdat het een nogal ver van de weg staande en met riet gedekte 140 jaar oude boerenwoning betrof, werd groot alarm gegeven. Ook de korpsen Amersfoort, Baarn en Den Dolder en de rietspecialisten van de korpsen Werkhoven en Cothen-Langbroek werden voor assistentie opgeroepen.

Jan van Steendelaar

Uiteindelijk hoefden zij niet ingezet te worden. Met een handblusser op het dak bij de schoorsteen, gevolgd door twee stralen aan beide kanten van en één in de woning wist de brandweer te voorkomen dat vonken brand op het dak zouden veroorzaken. Hoewel de water- en rookschade beperkt waren, was de woning toch tijdelijk onbewoonbaar. De bewoner heeft de nacht dan ook bij familie doorgebracht.

VLOER OPENGEBROKEN De brand werd om 20.15 uur gemeld. Twee uur later kon de laatste brandweerwagen terug naar de kazerne. Omdat er bij aankomst van de brandweer geen sprake was van brand in het rieten dak werd eerst binnen in de woning een onderzoek ingesteld. Daarbij bleek dat uit de vloer van de verdieping rook kwam, het gevolg van doorslag van het vuur. Daarom moest een deel van de vloer worden opengebroken, waarbij een ingebrande balk zichtbaar werd en geblust kon worden. De open haard werd leeggehaald, de inhoud ervan naar buiten gebracht en daar geblust.

Omdat de woning op enige afstand van de weg staat, kon de hoogwerker niet worden ingezet en moest de brandweer gebruik maken van een schuifladder. Van daar af werd met een poederblusser het vuur in de schoorsteen gedoofd. Het riet had geen vlam gevat, zodat op advies van de rietdekkers het uithalen van een deel van de kap niet nodig was.

Een medewerker van de Stichting Salvage kwam naar het brandadres om de bewoner hulp te verlenen in de afwikkeling van de brand. Ook de verzekeringsagent was ter plaatse om de schade op te nemen. Bouw- en woningtoezicht stelde een onderzoek in naar de bouwkundige staat van de oude boerenwoning. De bewoner kreeg ten slotte een negatief stookadvies.

POEDERBLUSSER Na afloop deed zich bij het inpakken van een bluswagen een klein incident voor toen een brandweerman de poederblusser terug in het voertuig wilde zetten. Omdat het apparaat na gebruik niet voorzien was van het onderdeel dat voorkomt dat het spontaan gaat spuiten, gebeurde dit toch. Hoewel dit naast het voertuig gebeurde, ging er toch een grote poederwolk de cabine in. Ook op straat kwam een flinke hoeveelheid terecht. De brandweer zorgde er wel voor dat het poeder van de weg werd gespoten, maar het interieur van de auto kon niet ter plaatse worden schoongemaakt. Daarom is de chauffeur met een mondkapje op teruggereden naar de hoofdpost. De bemanning werd door de personenbus opgehaald. In de hoofdpost werd de wagen schoongemaakt zodat deze weer inzetbaar was.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie