Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

UWV: Baankansen in detailhandel

20 december 2018 om 08:32 Nieuws

SOEST Het aantal WW-uitkeringen in de regio Amersfoort blijft volgens uitkeringsinstantie UWV dalen. In de sector detailhandel is de arbeidsmarkt krap. ,,Dat betekent dat er meer nieuwe vacatures zijn en minder werkzoekenden. Hierdoor kunnen werkgevers in deze branche moeilijker aan personeel komen. Werkgevers die hun vacatures lastig kunnen invullen, kunnen zich ook richten op 50-plussers en zij-instromers."

Eind november verstrekte UWV 5.038 WW-uitkeringen in de regio Amersfoort. Deze daling van 84 uitkeringen (1,6 procent) ten opzichte van de maand oktober, is veel sterker dan de landelijke daling van 0,9 procent. Vooral in de sector onderwijs nam het aantal uitkeringen relatief sterk af.

Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in november 2018 in de regio Amersfoort met 2,9 procent iets lager dan het landelijk percentage van 3 procent. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 17,5 procent, ofwel 1.065 uitkeringen. De procentuele daling was het sterkst zichtbaar in de sectoren landbouw (43,5), onderwijs (29,8), bouwnijverheid (29,7) en gezondheidszorg, welzijn en cultuur (24,4).

DETAILHANDEL In de regio Amersfoort ontvingen 436 werkzoekenden die afkomstig waren uit de sector detailhandel in november 2018 een WW-uitkering. Dit is 21 procent minder dan een jaar eerder. De vooruitzichten voor de sector detailhandel zijn goed. Er is bijvoorbeeld genoeg werk in woonwinkels en bouwmarkten door de aantrekkende huizenmarkt. UWV verwacht dat eind 2019 in de regio Amersfoort het aantal banen in deze sector met 1,9 procent zal zijn gegroeid tot 20.600 banen.

Verkoopmedewerker is de belangrijkste functie in de sector detailhandel. Bijna een derde van de mensen in de sector is werkzaam in deze functie. In november 2018 ontvingen 128 werkzoekende verkoopmedewerkers in de regio Amersfoort een WW-uitkering. Een jaar eerder waren dat er nog 207. Dit is een daling van 38 procent. De sterke toename van nieuwe vacatures voor verkoopmedewerker in de regio heeft hier zeker aan bijgedragen. UWV raamde deze toename tot en met het derde kwartaal van 2018 op 25 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017. In 2018 ontstonden in de eerste drie kwartalen van het jaar in totaal 880 vacatures voor verkoopmedewerkers.

KANSEN De arbeidsmarkt voor verkoopmedewerkers in de regio Amersfoort is in het derde kwartaal van 2018 'krap' te noemen. Dat wil zeggen dat er relatief veel vacatures zijn ten opzichte van werkzoekenden met dat beroep. De kansen van werkzoekende verkoopmedewerkers zijn hierdoor gunstig. Werkgevers in de sector kunnen wellicht vacatures vervullen door ervaren 50-plussers aan te nemen. Ruim de helft van de WW-uitkeringen heeft betrekking op 50-plussers. Tegenwoordig vindt zo'n 42 procent van deze leeftijdsgroep binnen een jaar een baan. Vorig jaar was dit nog maar 26 procent. Minder dan een derde van de verkoopmedewerkers in de sector detailhandel is een 45-plusser. Werkgevers kunnen ook meer naar zij-instromers kijken. Zij kunnen met de juiste competenties een geschikte kandidaat zijn voor de openstaande vacatures.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie