Tussen start en finish aan de Beaufortlaan. V.l.n.r. Cobie, Jaap, Ria, Rob, Dieneke en Bert van den Broek.
Tussen start en finish aan de Beaufortlaan. V.l.n.r. Cobie, Jaap, Ria, Rob, Dieneke en Bert van den Broek. Jaap van den Broek

Bij Van den Broek vierden ze kerst de zondag vóór kerst

Wielrennen

SOEST Ze wisten niet beter, groeiden ermee op. Die ene kerstdag sneeuwde het zo hard, dat het hele gezin naar Soestduinen ging om het parkoers schoon te vegen. Sindsdien werd thuis kerst altijd op de zondag vóór kerst gevierd. De feestdagen zelf waren vader Henk en zeven van de negen kinderen van vroeg tot laat in het bos en de duinen te vinden.

Wanneer Nederland op kerstavond de feestdagen inluidde, hadden ze bij Van den Broek aan de Insingerstraat de kerstmaaltijd allang achter de kiezen. Met vader Henk als organisator stond kerst 25 jaar lang in het teken van de Kerstcross. Zowel de 25e als de 26e waren ze in de weer voor de veldrit van (inter)nationale allure die Soestduinen een dag het epicentrum van de wielerwereld maakte.

Het is 25 jaar geleden dat de Kerstcross voor het laatst werd gereden. Een toepasselijk moment om terug te blikken met een aantal kinderen van Henk van den Broek die de cross van medio jaren vijftig tot begin jaren tachtig organiseerde. Dat doen Bert, Ria, Cobie, Jaap en Rob uitgebreid in de Soester Courant van woensdag 22 december.

Door Johan van Beek

Mensenmassa langs het parkoers, zoals hier langs de 'oversteek' in de Lange Duinen.
advertentie