De selectie van HV Eemland. De ploeg debuteert zaterdagavond in Sporthal Beukendal in de eerste divisie.
De selectie van HV Eemland. De ploeg debuteert zaterdagavond in Sporthal Beukendal in de eerste divisie. HV Eemland

Debuut Eemland in eerste divisie

30 augustus 2019 om 07:04 Overig

SOEST HV Eemland maakt zaterdag met een thuiswedstrijd in Sporthal Beukendal (aanvang 20.00 uur) zijn debuut in de eerste divisie. De ploeg van het technische duo Bessel Grift en John van Gulik opent het seizoen tegen de degradant uit de eredivisie, het Amsterdamse Aristos.

Voor het Soester publiek is het een hernieuwde kennismaking met de eerste divisie. Vanaf de beginjaren 80 in de vorige eeuw tot 2006 waren de heren van BDC, afgezien van twee korte onderbrekingen, actief op dit een na hoogte niveau van handballend Nederland.

EREDIVISIE Menigmaal werd er in die succesvolle jaren een periodetitel in de wacht gesleept. In het seizoen 2003/2004 werd BDC zelfs algeheel periodekampioen. Als sportief gevolg daarvan mochten de Soesters gaan spelen om een ticket voor de eredivisie. Tegenstander in de tweeluik was Kolping uit Alkmaar, dat juist moest proberen om degradatie uit de eredivisie tegen te gaan. In Soest verloor BDC met 29-33, in Alkmaar nog eens met 30-23.

De jaren erna ging het minder crescendo met de ploeg, waarin de dragers grijze bakkebaarden kregen en de doorstroming vanuit de jeugd stagneerde. In 2006 degradeerde BDC naar de tweede divisie, niet lang erna zelfs naar de hoofdklasse, waarin een tamelijk anoniem handballeven werd geleefd.

SAMENWERKING De samenwerking (bij de heren) tussen BDC en Fidelitas uit Amersfoort kreeg gestalte. De herentak van beide clubs ging verder als HV Eemland. Dat was even wennen, twee teams samenvoegen en daarin ook nog eens nieuwe spelers van buiten inpassen. Na een gewenningsperiode in het eerste seizoen pakten de handballers in maart de titel in de tweede divisie.

Dat leek er aanvankelijk niet op. Na vijf speelronden had HV Eemland vier nederlagen achter zijn naam staan. De zowel speler en trainer ervaren Paul van den Deijssel besloot toen dat het beter zou zijn om iemand anders voor de groep te zetten. Sindsdien werd er nog maar één keer verloren. In een spannende eindreeks bleef HV Eemland ongeslagen. De laatste duels werden allemaal gewonnen, vaak soms maar met miniem verschil.

DOELSTELLING De doelstelling van de handbalselectie voor komend seizoen is om zich te kunnen handhaven op het (inmiddels) derde handbalniveau van Nederland. Boven de eerste divisie staan nog de eredivisie en de BENE-League, waarin de beste Nederlandse en Belgische teams uitkomen.

De Soester/Amersfoortse selectie heeft sinds het kampioenschap nagenoeg geen veranderingen ondergaan. Routinier Jos Lans gaat op een lager niveau acteren bij de club en Scott Vorst is terug naar zijn oude vereniging Nijenrodes. De technische staf bleef intact.

ERVARING Van de spelers die reeds op eerste eredivisie niveau actief waren, wordt verwacht dat ze de kar gaan trekken: doelman Dennis Diemers en Ritchie Husken, Guido Werensteijn, Tim Zwart en Thomas Visser. Met hen beschikt de ploeg over ervaring en kwaliteit. Volgens de kenners mag er ook van het Amersfoortse talent Jeffrey van Gulik (18) iets verwacht worden.

advertentie
advertentie