Jeu de boules bij de Gemshoorn aan de Eemweg. Een sport voor iedereen die zowel binnen als buiten beoefend kan worden.
Jeu de boules bij de Gemshoorn aan de Eemweg. Een sport voor iedereen die zowel binnen als buiten beoefend kan worden. Jaap van den Broek

De Gemshoorn Soest: ‘Jeu de boules is een spel voor iedereen’

25 mei 2022 om 11:00 Zakelijk

SOEST Bij Jeu de boules denk je onwillekeurig aan een pittoresk straatje ergens in zonnig Frankrijk waar oude heren, onderwijl keuvelend in een onverstaanbaar dialect, metalen ballen naar een klein balletje werpen. Het spel is echter niet alleen voorbehouden aan Franse dorpelingen. In Soest wordt al vanaf 1986 in verenigingsverband ‘gespeeld’ bij De Gemshoorn, de club die nieuwe leden met open armen verwelkomt.

Door Peter Beijer

De Gemshoorn is ontstaan in het gelijknamige woonerf in Overhees. De buurtbewoners Arie Mol, Bruno Chironi, Koos Abbel en Willem van de Beek namen in september 1986 het initiatief tot de oprichting. In de afgelopen 36 jaar is de vereniging gegroeid, niet alleen in ledenaantal, maar ook in faciliteiten. Zo beschikken de Soester jeu de boulers sinds 2010 over een groot buitenterrein en een speelhal, boulodrôme genaamd, met 16 binnenbanen. Zo kunnen de ruim tachtig leden onder alle weersomstandigheden een balletje gooien.

Het is voor alle leeftijden. Het vergt handigheid en tactisch inzicht. Dat maakt het zo leuk

TACTISCH In de kantine aan de Eemweg, een locatie die gedeeld wordt met handboogvereniging De Eemschutters, vertelt bestuurslid Peter Hoebée over de veelzijdigheid van het spelen van het eeuwenoude jeu de boule. ,,Iedereen heeft op de camping wel eens gekeken naar een spelletje. Ik had altijd het vooroordeel dat het typisch een spel is voor heel oude mensen, maar dat blijkt zeker niet zo te zijn. Het spel is door mensen van alle leeftijden te spelen en vereist handigheid en tactisch inzicht. Dat maakt het zo leuk. Ik ben zelf zes jaar geleden gestart en inmiddels kan ik een aardig balletje gooien.”

NIVEAU Het spel kan gespeeld worden op recreatief niveau of prestatief in competitieverband. De onderlinge wedstrijden van De Gemshoorn worden op de maandag- en woensdagavond gespeeld. ,,Dat zijn altijd mooie wedstrijden die we met circa twintig tot dertig man spelen. Daarnaast spelen we om de Bauer Hussel met de hoofdprijs een dinerbon voor twee van het gelijknamige restaurant.”

Volgens Hoebée is het onder de knie krijgen van het spel een ‘kwestie van doen’. ,,Gooi eerst die pols maar eens los”, zeggen wij altijd tegen beginners. ,,Probeer het maar, kijk hoe dicht je bij de bud (het kleine balletje) kan komen. Kom gerust kennis maken, ook als je zelf geen boules hebt. Er is altijd een set beschikbaar.”

Meer informatie: www.degemshoorn.nl

advertentie
advertentie