Afbeelding
Eempers

De markt mag wel ietsje meer zijn

16 maart 2024 om 14:02 Winkels

SOESTERBERG Zoveel kramen en bakwagens er ooit op de weekmarkt in Soesterberg hebben gestaan, zullen er wel nooit meer komen. De veertig die in de glorietijd op de Rademakerstraat twee rijen vormden, waren er vijf keer zoveel als de zeven, acht standplaatsen die nu ’s woensdags op het Plusplein ingenomen worden. 

door Jan van Steendelaar

Een kleine markt dus, die een knus en gezellig gevoel geeft, zeggen de bezoekers. Toch zou het aanbod wel iets groter mogen zijn. Een kippenboer bijvoorbeeld is een wens, en een stoffenkraam en een kledingkraam, om een paar voorbeelden te noemen. 

Dat zal dan ook moeten blijken uit de resultaten van de enquête die de gemeente momenteel onder de marktbezoekers houdt. De vraag is vooral wat ze missen. Als dat duidelijk is ,,kan ik misschien ergens kramen vandaan halen om hier naartoe te komen. Met een stukje uitbreiding kunnen we dan meer voldoen aan de wensen die de bezoekers in de enquête kenbaar maken,” zegt marktmeester John Bruins. 

NIET ZO GEZELLIG

Mariët Spaan is blij dat de markt er is. Ze gaat elke week naar de visboer en de groenteman. ,,Ik kom hier al vanaf 1976. Het is niet een markt waar je gezellig gaat lopen zoals in het buitenland. Verder doe ik altijd boodschappen in het dorp omdat ik vind dat je de lokale winkeliers moet steunen”. 

De plek van de markt is wat haar betreft goed. ,,Alleen met het verkeer is het geen doen. Vooral niet als ze komen bevoorraden. Dat ligt niet aan de markt maar aan de manier waar op de Rademakerstraat is ingericht met het dwars parkeren. Dat is verschrikkelijk. Wie heeft dit bedacht? Vast niet iemand die op verkeerstechniek is afgestudeerd.” 

VISJE, BLOEMETJE

Lucie (,,van Abrona”) Visser woont in Driebergen. Ze vindt de markt een belangrijke gebeurtenis in Soesterberg. ,,Er komen mensen bij elkaar Ik heb vroeger bij Abrona gewerkt, op Sterrenberg, en alle bewoners kom ik hier nu tegen. Ze zoeken hier contact, ze worden herkend. Ze kopen hier een visje, komen bij de bloemenman en ze halen fruit. We gingen elke week op woensdag met een groep cliënten en begeleiders naar de markt. Dat noemden we ons uitje. We deden er voor de hele week boodschappen.” 

En de plek? ,,Ik vind het hier leuk. Al mis ik wel kleding, panty’s, sokken, garen, wol, iemand die horloges repareert.. Nu is het allemaal eten. Vroeger was het aanbod veel gevarieerder.”

KLEDINGKRAAM

Floor Verweij en zijn vrouw zijn ook regelmatige bezoekers van de markt. De markt is niet groot ,,maar dat is Soesterberg ook niet, dus veel groter hoeft niet, al is het wel erg mager geworden. Wat ik wel mis, is de kippenboer die we hier jaren hebben gehad.” Zijn vrouw zou wel graag een kledingkraam willen zien. De locatie van de markt is wat Verweij betreft prima en ook wat parkeren betreft ziet hij geen grote problemen.

Marktmeester John Bruins vindt de ,,markt leuk gezellig. Hij is in de loop der jaren wel steeds kleiner geworden. ,,Vooral corona heeft er flink ingehakt. Veel marktondernemers zijn in die periode failliet gegaan.” De plek van de markt is goed, vindt hij. ,,Je hebt een doorstroom naar de supermarkt toe. Dus iedereen loopt over de markt, parkeergelegenheid is er in de buurt.’’ Verhuizen naar het Den Berghplein hoeft voor hem dan ook niet.

advertentie
advertentie