Afbeelding
Janey van Ierland

Zit- én ligplaatsen in Theater Idea

25 maart 2019 om 07:11 lokaal

SOEST Jeroen van Veen speelt een avondvullend programma met werken van de beroemde Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Einaudi werd met zijn muziek onder meer bekend door zijn soundtracks in de film 'Intouchables' (2011). Zijn minimalistisch aandoende muziek is nauw verwant aan popmuziek en begeeft zich daarmee op een bijzonder gebied. Inmiddels heeft de muziek van Einaudi al vele harten gestolen en staat zijn muziek hoog in de hitlijsten.

Jeroen van Veen speelt in de voorstelling 'The best of Einaudi', zijn bekendste werken geschreven voor één piano. Ritmische en opzwepende muziek wordt afgewisseld met langzame rustgevende klanken om bij weg te dromen. Een deel van de kaarten is beschikbaar als ligconcert. Zo wordt de muziek op een unieke manier beleefd.

DUITSLAND Van Veen nam alle 91 pianowerken van Einaudi op. Deze cd met de naam Waves stond in 2014 drie maanden in de top 20 van Duitsland. Jeroen van Veen heeft meer dan honderdzestig cd's opgenomen in binnen- en buitenland, in onder meer de Abbey Road Studio te Londen. Deze sterpianist heeft niet alleen alle pianowerken van Simeon ten Holt op de plaat gezet, ook nam hij alles op van Philip Glass, Yiruma, Simeon ten Holt, Michael Nyman, JacobTV, Yann Tiersen, Friedrich Nietzsche, Preisner en Arvo Pärt.

MILAAN Ludovico Maria Enrico Einaudi startte zijn muzikale opleiding aan het Conservatorio Giuseppe Verdi in Milaan, waar hij in 1982 zijn diploma als componist behaalde. Na zijn studie op het conservatorium componeerde Einaudi jarenlang verschillende soorten muziek.

EIGEN STIJL Halverwege de jaren 80 begon hij te zoeken naar een eigen stijl. Veel van zijn muziek is gebruikt in films en hij won 4 internationale prijzen. Hoewel Einaudi zijn muziek niet tot een bepaald genre wil laten rekenen, noemt men hem vaak een minimalist. In 2011 werd Ludovico Einaudi's muziek gebruikt in de film Intouchables van Olivier Nakache en Éric Toledano.

CAMPAGNE In juni 2011 begon de Engelse BBC Radio 1-presentator Greg James een campagne om het nummer 'I Giorni' in de top 40 te krijgen. James noemde het stuk therapeutisch in de tijd dat hij aan de universiteit studeerde. De eerste paar keren dat het nummer ten gehore werd gebracht op de radio leidden tot een stroom aan reacties van luisteraars, waardoor het nummer inderdaad de hitlijsten haalde en grote bekendheid kreeg.

CONCOURSEN Jeroen is initiatiefnemer van vele concertseries in onder andere het Amsterdamse Concertgebouw tot vele andere internationale grote zalen. Ook organiseert hij diverse grote kunst- en muziekfestivals (o.a. Klassieke Muziekweek, Lek Art, Ostinato), en wordt vaak gevraagd als jurylid of medeorganisator van internationaal vermaarde pianoconcoursen.

BREED PUBLIEK In april 2016 ontving Jeroen de NPO Radio 4 Prijs 2016 van het radioprogramma De Klassieken! Aldus de NPO Radio 4-jury: 'Met zijn muziek en opvallende ligconcerten bereikt en boeit hij keer op keer een uitzonderlijk breed publiek. Met zijn unieke repertoirekeuze, concerten op bijzondere locaties en zijn herkenbare invloeden van jazz, blues, techno en trance in zijn muziek weet hij ook veel jongeren te bereiken. Daarnaast is Jeroen van Veen een begenadigd verteller. Als geen ander weet hij onder woorden te brengen wat muziek bij mensen teweegbrengt.'

KAARTEN Donderdag 28 maart, 20.15 uur, Theater Idea, Willaertsttaat 49, zit- en ligplaatsen 16,00 euro.

advertentie
advertentie