Afbeelding
Astrid van den Hoek

'Samen mooie dingen maken' in De Werkplaats

13 februari 2019 om 15:55 lokaal

SOEST Sinds Stichting Balans en Idea met hun nieuwe techniekwerkplaats enkele maanden geleden neerstreken in Smitsveen, vliegt daar met regelmaat een colafles met rode 'vleugels' door de lucht. De raket op luchtdruk uit een compressor is een van de succesnummers van De Werkplaats; de kinderen vinden het prachtig. Mohamed (11) mocht vrijdag samen met Thiemo Hendrikx van het Oranjefonds op deze manier het officiële startsein geven voor De Werkplaats.

Astrid van den Hoek

De Werkplaats is een initiatief van Stichting Balans en Idea om onder anderen de jeugd in contact te brengen met techniek. Zo konden kinderen bij de opening hun eigen sleutelhanger maken door een houten blokje te 'brandmerken' met het logo van De Werkplaats. Ook waren er werkstukken te bewonderen waar de kinderen de afgelopen maanden onder begeleiding van vrijwilligers mee bezig zijn geweest, zoals het ontwerpen en maken van lampen, kapstokken en bestuurbare autootjes.

VUURPEN Mohamed (11) en zijn broertje Abdulrahman (7) willen wel even laten zien wat ze al gemaakt hebben. ,,Ik ben hier al heel vaak geweest", vertelt Mohamed. ,,Ik vind alles leuk om te doen. Vooral met de vuurpen schrijven is gaaf. Je leert hier van alles, ook hoe je met een figuurzaag om moet gaan en zo. Ik weet nog niet of ik iets met techniek wil worden later, misschien."

Het project is bedoeld als naschoolse activiteit, maar De Werkplaats is géén opvang, benadrukt Thomas Kolbrink. Hij is jeugdwerker bij Balans en een van de initiatiefnemers van De Werkplaats. ,,We zijn geen oppas, maar er zijn wel regels en we gaan flink aan het werk. Het is eigenlijk het simuleren van een techniek werkomgeving naar leeftijd. We maken spullen, maar die mogen ze niet automatisch hebben. Zo gaat dat bij een echte baan ook, daar wordt niet zomaar weggegeven wat wordt gemaakt. Ze kunnen wel hun eigengemaakte dingen kopen tegen kostprijs. Daar staat wel tegenover dat ze gratis mee kunnen doen aan de activiteit. Ik ben nog met de kinderen aan het kijken hoe we dat verder gaan doen met alle werkstukken, bijvoorbeeld verkopen op Koningsdag. Maar het gaat niet zozeer om de productie, meer om het leren van de vaardigheden. Dit is een plek waar je je talenten kunt ontdekken en ontwikkelen."

HARTVERWRMEND Naast jongeren kunnen ook vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zichzelf bij De Werkplaats ontplooien. ,,Dit is ook echt een plek voor vrijwilligers om hun kennis over te dragen aan de jeugd en samen mooie dingen te maken", zegt Jan Buijs, directeur van Balans. ,,Hartverwarmend ook dat mensen gereedschapskisten, bouwmaterialen en andere spullen kwamen brengen. Dat konden en kunnen we goed gebruiken." Thiemo Hendrikx, projectmanager van het Oranjefonds, sluit zich daarbij aan: ,,Dat is een van de doelen die wij heel belangrijk vinden: de sociale cohesie in de samenleving bevorderen. Dit project laat dat nu al zien, dus dit is een goede keuze geweest!"

AVONDUREN Er worden wekelijks activiteiten georganiseerd. Op dinsdag en donderdag kunnen basisscholieren er terecht. Op woensdag is het de 'Werkplaats van de Wijk'. Heb je thuis een klusje, maar daar niet de ruimte of middelen voor? Dan kun je hiervoor op woensdag terecht bij De Werkplaats. Het team werkt nog aan het opzetten van activiteiten voor middelbare scholieren in de avonduren. Kolbrink: ,,Bijvoorbeeld fietswrakken opknappen en daar echt een 'brand' van maken dat bijvoorbeeld alle nieuwe inwoners van de wijk zo'n speciale fiets krijgen. Dat lijkt me tof!"

advertentie
advertentie