Tommy van Doorn
Tommy van Doorn Eigen Foto

Lunchconcert Pauluskerk

27 juli 2018 om 11:08 lokaal Deel je nieuws

In het lunchconcert op dinsdag, 31 juli om 12:30 uur in de Baarnse Pauluskerk speelt Tommy van Doorn muziek voor harmonium, geschreven in de bloeitijd van het harmonium. Tommy van Doorn is actief als uitvoerend musicus op orgel, harmonium, beiaard, en als docent. 

Men krijgt tijdens dit concert  een greep uit het repertoire van het harmonium te horen. Uitbundige klankuitbarstingen bij Karg-Elert en Guilmant, Bach op z’n Romantisch, emotionele uitersten bij Rossini en Reger, muziek voor de katholieke kerkdienst bij Boëllmann en het harmonium als pur sang saloninstrument bij Lefébure-Wély.

Tommy vanDoorn speelt deze muziek op een Frans drukwindharmonium van de bouwer Debain, gebouwd in 1867.Het Franse drukwindharmonium ontstond in 1840 en kent zijn oorsprong als saloninstrument waarop allerhande muziek gespeeld werd. Geleidelijk aan vond het ook zijn weg naar de kerk als een alternatief voor het orgel.

De klankmogelijkheden van een drukwindharmonium zijn wezenlijk anders dan die van een pijporgel. Bij een drukwindharmonium kun je de intensiteit en dynamiek van de klank bepalen door harder of zachter te trappen op de pedalen die de blaasbalgen bedienen. Dit maakt het spelen op een Frans drukwindharmonium tot een zeer expressieve muzikale onderneming.

Alle muziekliefhebbers uit Baarn en omstreken zijn van harte welkom. De toegang tot dit lunchconcert is gratis met een collecte aan de uitgang.Het concert duurt een klein uurtje. 

Frans drukwindharmonium van de bouwer Debain, gebouwd in 1867
advertentie
advertentie