Frans Anten en Pien Krolis zetten zich in voor een dementievriendelijke samenleving.
Frans Anten en Pien Krolis zetten zich in voor een dementievriendelijke samenleving. Astrid van den Hoek

Project Soest dementievriendelijk

29 juli 2018 om 08:26 lokaal

SOEST Pien Krolis en Frans Anten zijn om de week op vrijdag te vinden in een kantoortje van de SWOS (Stichting Welzijn Ouderen Soest). Daar werken ze aan het creëren van een dementievriendelijke samenleving in Soest en Soesterberg. Een mooi streven, maar waar begin je?

Astrid van den Hoek

Het project 'Samen dementievriendelijk' is een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM en het ministerie van VWS. Gemeenten kunnen zich bij het project aansluiten, of zorginstanties, winkeliersverenigingen, bewonersorganisaties enzovoorts. De gemeente Soest heeft geld vrijgemaakt om hier een jaar lang mee aan de slag te gaan. Pien Krolis en Frans Anten zijn aangesteld door Ketenzorg dementie Baarn-Soest, waar diverse organisaties in vertegenwoordigd zijn. In mei zijn de twee begonnen, inmiddels zijn er al heel wat plannen en afspraken gemaakt. ,,We zijn gestart met het inventariseren van vindplekken", vertelt Anten. ,,Waar komen mensen met dementie vaak? Neem winkeliers. Zij kunnen bij vaste klanten vreemd gedrag signaleren. Bijvoorbeeld iemand die normaal gesproken elke twee weken een fles whisky komt kopen en nu ineens iedere dag. Ook in een supermarkt kennen ze het gedrag van 'de gewone klant' en kunnen ze opmerken of iemand zich anders gedraagt. We willen winkeliers en personeel vertrouwd maken met dementie en de verschillende stadia ervan. We hopen dat de samenleving zo ingericht kan worden dat het meer gewoon is, dat mensen met dementie niet gek gevonden worden."

Wat kun je dan doen? Krolis noemt een concreet voorbeeld van een kapster die ziet dat een van haar klanten voor de zaak plotseling de weg oversteekt zonder te kijken. ,,De kapster kan het daarover hebben met de klant en misschien bij een volgend bezoek aanbieden om even mee te lopen en samen bij het zebrapad over te steken." Als ezelsbruggetje wordt in het project gebruikgemaakt van de letters GOED: Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel dat je iemand met dementie hebt geholpen. De website www.samendementievriendelijk.nl biedt informatie en online trainingen over herkennen en omgaan met dementie. Dat is gratis. Ook kan de winkelier tegen lage kosten een training op locatie volgen, eventueel met financiële steun van Alzheimer Nederland. ,,Daarna mag er een vignet op de ruit van de winkel dat aangeeft dat wie deze winkel bezoekt, kan rekenen op een dementievriendelijke behandeling", zegt Anten.

BUURTGENOTEN In september zijn Krolis en Anten bij vergaderingen van winkeliersverenigingen aanwezig om meer over het project te vertellen. Daarnaast wordt er breder gekeken: verenigingen, zorginstellingen, politie, de bibliotheek. ,,En niet te vergeten: buurtgenoten", stelt Krolis. ,,Als we willen dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen, moeten we daar met elkaar iets aan doen. Alzheimer Nederland organiseert al regelmatig een Alzheimer Café voor mensen met dementie en mantelzorgers. Maar de online trainingen zijn meer voor mensen die er wat verder vanaf staan, emotioneel en rationeel." Anten voegt toe: ,,Mensen voelen zich vaak een bemoeial, maar het zou juist normaal moeten zijn. We willen het onderwerp uit de taboesfeer halen. Via ons project kunnen mensen ervaringen delen met elkaar. We hopen dat mensen straks net zo makkelijk over dementie praten als over het weer!"

Geïnteresseerden en mensen die als ervaringsdeskundig ambassadeur willen helpen, kunnen contact opnemen met Frans Anten, fransanten28@gmail.com, 06-53127767 of Pien Krolis, p.krolis@mantelzorgwerkplaats.nl, 06-51003321.

advertentie
advertentie