De weilanden van de Paardenkamp aan de Birkstraat worden volop beregend.
De weilanden van de Paardenkamp aan de Birkstraat worden volop beregend. Peter Beijer

Brandweer roept op tot alertheid

25 juli 2018 om 07:24 lokaal

SOEST Soest zucht onder de zomer. Een sporadische regenbui kan niet voorkomen dat het overal kurkdroog is. De brandweer roept op tot alertheid bij de inwoners en vraagt ook om het gezonde verstand te gebruiken. Er zijn al gemeentes in Nederland waar een rookverbod in de vrije natuur van kracht is. 

Peter Beijer

Zo ver wil de brandweer in Soest niet gaan volgens woordvoerder Marcel Geluk. ,,Wanneer je roken sanctioneert dan is het middel erger dan de kwaal. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als iemand in het bos rookt en hij ziet een BOA aankomen. Dan schiet hij zijn peuk weg met alle gevolgen van dien. Met deze temperaturen moeten de mensen vooral genieten van de natuur. Wij roepen op om vooral het gezonde verstand te gebruiken. Parkeer je auto niet voor de toegang van het bos. Bij calamiteiten moeten wij het bos in kunnen. Rook niet in het bos en het stookverbod is al geruime tijd van kracht.

GEMENGDE GEVOELENS De een is blij met de zomer, een ander snakt naar een flinke regenbui. De gevoelens zijn verdeeld tijdens de tropische periode die nu meer dan een maand aanhoudt. De brandweer roept op tot alertheid bij de inwoners. Marcel Geluk, specialist natuurbrandbeheersing, is tevreden over de succesvolle inzet van het korps in de regio Soest tot nu toe. ,,Vorige week hadden we een grasbrand op de Chalonhof en een flinke natuurbrand tussen Baarn en Hilversum. Door de alertheid van de burger zijn wij er op tijd bij geweest. De toestand is nu niet zo dat het massa-explosief maar wel kwetsbaar is."

WATERTEKORT Het Waterschap laat weten waarom droogte zo schadelijk is: ,,Als het lange tijd droog is, ontstaat een tekort aan grond- en oppervlaktewater en dat is niet goed voor de landbouw omdat het grondwater op de percelen dan ook verder daalt. Ook de natuur ondervindt dan nadelige gevolgen omdat vissen, andere waterdieren en planten voldoende water nodig hebben. Onttrekken van oppervlaktewater zorgt dat watergangen sneller droogvallen, dat is slecht voor de kwaliteit van watergangen en kan vervolgens leiden tot onherstelbare schade aan de natuur."

ONTTREKKINGSVERBOD De gemeente Soest doet daarom zuinig met water laat woordvoerder Mark Kokos weten. ,,Ondanks dat we geen beperkingen hebben op het bewateren van het eigen groen, zijn wij spaarzaam met water. Het Waterschap heeft een verbod afgevaardigd op het onttrekken van oppervlaktewater. Dit verbod geldt in ieder geval tot en met maandag 10 september." Volgens het bericht van het Waterschap valt de Soester polder buiten het onttrekkingsverbod, maar wil men in dit gebied oppervlaktewater onttrekken dan is hiervoor bij een onttrekking van 20 m3 per uur of meer wel een vergunning vereist. Het onttrekken van grondwater is wel toegestaan. Hiervoor geldt meet- en registratieplicht vanaf 35 m3/uur en een vergunningplicht vanaf 100 m3/uur. De kwaliteit van het water in Soest is volgens Kokos nog goed: ,,Er zijn nog geen meldingen betreffende blauwalg in onze sloten en vijvers."

ZWEMMEN IN ACHTERTUIN Een buitenzwembad heeft Soest allang niet meer en zwemmen in de Eem kan gezondheidsproblemen opleveren. Zes jongens die vorige week een duik namen in de Eem zijn daar flink ziek van geworden. Ze kregen koorts en diarree, moesten overgeven en hadden spontaan bloedneuzen. Verkoeling is onder deze omstandigheden prettig en een eigen zwembad is daarom ideaal. Een zwembadeigenaar die liever niet met haar naam in de krant wil: ,,Door de steeds warmer wordende zomers besloten wij om een stukje achtertuin met daarin een vijvertje en een weide voor een paar geitjes te verbouwen tot een klein ingegraven zwembad. Wij hebben nooit spijt gehad van deze verbouwing en zeker dit jaar niet. Ik stap vanuit mijn keuken zo het water in."

OUDEREN Vooral bij jonge kinderen, ouderen en chronisch zieken kan de aanhoudende warmte voor problemen zorgen. Mensen uit deze kwetsbare groepen worden dan ook aangeraden voldoende te drinken en inspanning tot een minimum te beperken. In bejaardencentrum Molenschot aan het Dalplein worden deze adviezen ter harte genomen. De bewoners vinden verkoeling onder een parasol of op het sfeervolle binnenterrein waar het heerlijk koel is. ,,De bewoners krijgen voldoende te drinken en met bouillon houden wij het zoutgehalte ook op peil", vertelt een medewerkster.

PAARDEN IN DE SCHADUW De weilanden van de Paardenkamp aan de Birkstraat worden volop beregend. Woordvoerder Daniëlle Hurenkamp legt uit dat dit voor Stichting De Paardenkamp heel belangrijk is: ,,Gelukkig mogen wij nog beregenen omdat dit met grondwater gebeurt. Als dit niet meer mag, overleeft het gras het op verschillende weilanden niet, waardoor onze paarden te weinig voedsel hebben. Wij zullen dan onze wintervoorraad aan moeten spreken en alle percelen in het najaar opnieuw in moeten zaaien. Dit heeft niet alleen consequenties voor de paarden, ook in financieel opzicht zou dit een groot probleem opleveren."

De bejaarde paarden komen de extreme zomer tot nu toe goed door vertelt Hurenkamp: ,,Paarden kunnen over het algemeen goed tegen hogere temperaturen. Felle zon vinden ze minder prettig en daarom beschermen wij ze door bijvoorbeeld de kuddes zo veel mogelijk op weilanden te plaatsen waar ze beschutting hebben van bomen of houtwallen. "

MINDER ETEN MEER ROSE Voor de horeca in Soest zijn het prima tijden. Stephan Ott van Eetvilla Van den Brink bevestigt dat op zijn zonnige terras dat met deze temperaturen met flinke parasols overschaduwd wordt. ,,Door het mooie weer blijft het hier vollopen, ook in het weekend. In voorgaande zomers merkten we dat er tijdens het weekend minder reserveringen waren. Als het mooi weer is willen mensen namelijk graag thuis barbecueën. Maar de haast om dat te doen is nu weg. We merken dat onze gasten door de hitte iets minder eten, maar dat rosé meer dan gemiddeld gedronken wordt."

ZONNEPANELEN Frits Westeneng klaagt niet over het aantal uren zonneschijn. Op het dak van zijn schuur heeft de Soester sinds 2016 zonnepanelen. De panelen glinsteren in de zon en brengen nu het nodige aan energie op. ,,In 2016 zorgden deze vijftien panelen voor 3080 Kwh, vorig jaar ontvingen wij 2920 Kwh van de zon en momenteel zitten wij op 2050 Kwh." Westeneng laat op zijn mobiel een diagram zien. ,,Kijk, hier kan je zien wat de panelen opleveren. Mei was de beste maand tot nu toe. Dat is te verklaren: als het heter wordt levert een paneel minder op. Het gaat om het aantal lichturen."

Geneog schaduw op terras Eetvilla Van den Brink.
Geluksmoment, een blauw zwembad en een roze flamingo.
Zonnepanelen van Frits Westeneng absorberen genoeg energie.
Het deels verbrande grasveld op de Chalonhof.
advertentie
advertentie