De plaatsing van lichtmasten biedt De Knickerbockers veel meer mogelijkheden bij honkbal en softbal.
De plaatsing van lichtmasten biedt De Knickerbockers veel meer mogelijkheden bij honkbal en softbal. knickerbockers, verlichting, softbal, honkbal, sport

De Knicks in de schijnwerpers

18 juli 2018 om 14:02 Sport/sport

SOEST Bij De Knickerbockers is vrijdagavond de lichtinstallatie in gebruik genomen. Meteen na de officiële handeling werd een softbalwedstrijd gespeeld op het complex aan de Bosstraat.

Martin Huizenga

Vanavond wordt de nieuwe verlichting voor het eerst feestelijk 'ontstoken'. Opdrachtgever de gemeente, Marco Ahlers de regisseur, firma Oostendorp de uitvoerder (volgens NOC/NSF normen) de KNBSB de supervisor. De investering van de gemeente is 60.000 euro en vloeide voort uit het overeengekomen 'te-doen' lijstje van de gemeente en de Sport Federatie Soest (SFS).

LANGER BUITEN TRAINEN Het Knicks bestuur is er blij mee: ,,We kunnen in het voor- en naseizoen langer buiten trainen, zowel de honk- als softballers. Wedstrijden worden niet meer halverwege afgebroken wegens invallende duisternis en meer wedstrijden op één avond zijn mogelijk. Energiekosten: 5 euro per uur, met 3 standen, op 40 procent bij werkzaamheden, 60 procent bij trainen en 100 procent bij wedstrijden. ,,Aan- en uitdoen gaat zonder opstart- en afkoeltijden. Bediening kan p afstand, evenals het uitlezen en regelen."

Uitgenodigd voor de ingebruikname zijn alle leden, de spelers van drie wedstrijden, SFS, sportburen, gemeente Soest en wethouder van sport Harry Dijkhuizen. 21:15 uur, Softbal heren 3 heeft al een half uur de winst tegen UVV op zak: 16-13. Het is nog niet donker en het rode lint hangt er gespannen bij. Voorzitter Sjoerd Visser dankt iedereen die dit mogelijk maakte. De wethouder hoopt dat door deze nieuwe faciliteit nieuwe initiatieven mogelijk worden voor ledenaanwas en knipt het rode lint door terwijl de zon langzaam richting horizon zakt en de zonnepanelen op het clubhuis restjes energie opvangen.

MULTIFUNCTIONEEL De Knickerbockers bestaat 57 jaar en met het betrekken in 2000 van zijn huidige complex werd 'Bink BSO Het Sportpaleis' de tweede gebruiker. Daarmee was het voorloper van het beleid voor multifunctioneel gebruik van (sport)accommodaties. De Knicks is initiatiefnemer voor zijn sport in Nederland voor G-spelers en organiseert jaarlijks een nationaal binnen- en buitentoernooi. De vereniging telt 10 negentallen.

De crisis bracht een jaar of vijf geleden een nieuwe rekenmethode om de sport in Soest te belasten. Het passe-partoutsysteem werd omgezet in huren. De ruim 100 Knicks leden moesten samen 17.000 in plaats van 5.000 euro per jaar gaan betalen, een verhoging van 340 procent. SFS en de gezamenlijke sportverenigingen stichtten een vijfjarig solidariteitsfonds voor de meest belaste clubs om te kunnen gaan inspelen op deze extra structurele kostenpost.

LEGES Visser: ,,Dit is het laatste jaar dat we uit het fonds ontvangen. We denken dat we het nipt gaan redden. Het grootste bezwaar is dat de clubs en wij met kunst en vliegwerk voortdurend geld moeten genereren met nieuwe initiatieven. Daarover worden dan weer leges geheven. Bovenop onze contributie komt 50 euro voor leden die niet ongeveer 12 uur per seizoen vrijwilligerswerk verrichten." Een vrijwilligster: ,,Mijn zoon speelt hier. Ik kom altijd kijken en neem dan mijn eigen lange papiertang mee met een vuilniszak. In een ommetje pik ik het zwerfvuil op."

advertentie
advertentie