Een Whiswall langs de Amersfoortsestraat/Amersfoortseweg.
Een Whiswall langs de Amersfoortsestraat/Amersfoortseweg. Provincie Utrecht

Geluidsreducerend asfalt N237 in Soesterberg sorteert effect

22 december 2021 om 09:24 Verkeer en vervoer

SOESTERBERG Geluidsreducerend asfalt heeft zijn waarde bewezen. Dat stelt Provincie Utrecht vast op onder meer de N237 (Amersfoortsestraat) in Soesterberg. Het is vooral aan dit asfalt te danken dat er minder woningen zijn met een hoge geluidbelasting.

Dat blijkt volgens de provincie uit een onderzoek dat om de vijf jaar (en onlangs ook weer) wordt gehouden. Het aantal hoog belaste woningen langs provinciale wegen is in vijf jaar tijd afgenomen van 3123 naar 2559.

Behalve op de Amersfoortsestraat werd ook geluidsreducerend asfalt aangebracht op delen van de N417 (Maartensdijk), N224 Renswoude) en de N405 (Woerden).

Voor de komende periode wordt, op basis van de resultaten van de proeven met de Whiswall (foto) op de Amersfoortsestraat en in Vreeland, de Whiswall als geluidwerende maatregel definitief ingezet in de strijd tegen het lawaai van provinciale wegen.

Daarnaast wordt, aldus de provincie, verdergegaan met het verbeteren van de gevels van hoog belaste woningen op die locaties, waar bronmaatregelen (geluidsreducerend asfalt) en overdrachtsmaatregelen (geluidsschermen en geluidgootjes) niet realistisch of doelmatig zijn.

Het Actieplan Omgevingslawaai provinciale wegen Utrecht 2018-2023 geeft aan welke maatregelen in opdracht van de provincie worden getroffen om dit aantal te doen verminderen.

advertentie
advertentie