Afbeelding
Foto: Pixabay

Coronatest eerst thuis uitvoeren voor bezoek aan GGD-locatie

23 december 2021 om 07:08 Partnercontent

Het zal je niet ontgaan zijn, dat het in de afgelopen maand bijzonder lastig was om een testafspraak te maken bij een GGD-locatie in de buurt. Niet alleen nam het aantal besmettingen met het coronavirus op rap tempo toe. Ook kregen veel mensen te maken met een klassieke verkoudheid, nu het buiten kouder begint te worden. Ons lichaam heeft even tijd nodig om zich aan het koude weer aan te passen. Iets wat gepaard gaat met een verkoudheid, lichte griepverschijnselen en een droge huid. Klachten die gedeeltelijk horen bij een besmetting met het coronavirus. Aangeraden wordt om niet direct naar een GGD-locatie te bellen voor een coronatest, maar om eerst thuis een zelftest uit te voeren.

Mogelijkheid tot aanvragen gratis zelftesten verlopen

Waar het voorheen mogelijk was om een aantal zelftesten aan te vragen via de overheid, is die mogelijkheid inmiddels verlopen. Je dient als burger zelf voor de zelftesten te zorgen. In de afgelopen maand ontstond er niet alleen een enorme drukte bij de testlocaties. Ook ontwikkelde zich een run op de zelftesten bij de lokale drogisterij. Het leidde tot een situatie waarin de zelftesten nauwelijks nog te verkrijgen waren. Oplossing: het online bestellen van een coronatest. Verschillende webwinkels bieden deze testen aan voor een prijs, vergelijkbaar met hetgeen je bij de drogisterij betaalt. Des te meer coronatesten je online bestelt, des te goedkoper ze ook worden per stuk. Een goede reden om ze samen met je buren te bestellen!

Alsnog testafspraak maken bij positieve zelftest

Blijkt dat de zelftest positief is? In dat geval is het belangrijk om thuis te blijven en alsnog een testafspraak te maken bij een GGD-locatie. Zelftesten zijn voornamelijk betrouwbaar en werkzaam, wanneer je klachten gerelateerd aan het virus ervaart. In de incubatietijd, de periode tussen de besmetting en het opspelen van klachten, werkt een zelftest minder goed. Na een positieve zelftest is een nog iets betrouwbaardere test van de GGD noodzakelijk om het resultaat te kunnen verifiëren. Het voorkomt enerzijds dat je ten onrechte in quarantaine zit thuis en tegelijkertijd geeft het de GGD een beeld van de verspreiding van het coronavirus door het land.

Nog veel onduidelijkheid over omikron variant

Nadat de regels eind november opnieuw werden aangescherpt is het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland aan een daling begonnen. Waar het aantal besmettingen per dag ver boven de 20.000 lag in november, zitten we daar inmiddels onder. Een positief teken! Toch maken veel experts zich zorgen, in het bijzonder over de onzekerheid rond de omikron variant. De variant bleek kort na de ontdekking hiervan in Zuid-Afrika ook in Nederland voor te komen. Inmiddels lijkt het zicht op deze variant al verloren te zijn.

Van de variant wordt gesteld dat deze veel besmettelijker is dan de dominante delta variant, zoals we die nu in Nederland kennen. Voordeel is wel dat het ziektebeeld milder is. De komende periode zal moeten blijken welke impact het bestaan van de omikron variant in Nederland heeft op het aantal besmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen. 

advertentie
advertentie