Poserend voor de tram die in 1949 in Soesterberg uit beeld verdween.
Poserend voor de tram die in 1949 in Soesterberg uit beeld verdween. Archief Eempers

Themabijeenkomst openbaar vervoer

6 november 2021 om 11:45 Verkeer en vervoer

SOESTERBERG De geschiedenis van het openbaar vervoer in en rond Soesterberg is op woensdag 17 november het onderwerp van de themebijeenkomst met historisch karakter onder het motto ,,een bakkie, plaatje en praatje.” De presentatie begint om 14.00 uur in Ontmoetingscentrum Soesterberg aan het Dorpsplein.

door Jan van Steendelaar

Het begon met de postkoets Soesterberg en is ontstaan door de aanleg van de Wegh der Weegen in 1650. In die tijd bestond het openbaar vervoer nog uit echte paardenkracht, postkoetsen en diligences, zowel voor personen- als goederenvervoer. In 1863 neemt de trein Utrecht-Amersfoort met een station aan de De Besaufortlaan de rol van de diligence over.

In 1914 werd voor lokaal vervoer de tramlijn Utrecht-Zeist doorgetrokken naar Amersfoort. Na de oorlog kwam het streekvervoer per bus sterk op en in 1949 verdween de tram uit beeld. De lokale busmaatschappijen zoals Leguit en Tensen zijn van lieverlee opgeslokt door de Nederlandsche Buurtspoorweg Maatschappij (NBM) en het latere Centraal Nederland.

Aan de hand van de vele beelden kunnen de bezoekers hun herinneringen aan een ritje ophalen en hun ervaringen delen in deze themabijeenkomst. Deze wordt elke derde woensdagmiddag van de maand gehouden. De zaal gaat open om 13.45 uur en de toegang is gratis.

advertentie
advertentie