Ook de Marinierskapel met tamboers en pijpers treedt op tijdens de Taptoe 2021
in Soesterberg.
Ook de Marinierskapel met tamboers en pijpers treedt op tijdens de Taptoe 2021 in Soesterberg. NationaleTaptoe.nl

Openluchttaptoe in Soesterberg

8 augustus 2021 om 13:25 Muziek

SOESTERBERG Dat de jaarlijkse militaire taptoe niet in de Rotterdamse Ahoy gehouden kan worden, als gevolg van de corona-maatregelen, is een opsteker voor het Nationaal Militair Museum. Daar wordt nu van 19 tot en met 29 augustus het muzikale evenement gehouden dat in de top 3 van de taptoes in de wereld staat. Er doen acht muziekkorpsen aan mee.

Door Jan van Steendelaar

Dat de taptoe dankzij de inspanningen van de Stichting Nationale Taptoe toch kan doorgaan en niet nog een jaar moet vervallen, is mogelijk doordat deze bij het museum in de open lucht kan worden gehouden, waar voor het publiek minder beperkingen gelden. Het betekent wel dat het evenement in een aangepaste vorm uitgevoerd moet worden. Anderzijds hebben bezoekers een ruimere keuzemogelijkheid, omdat er dit jaar negen middagvoorstellingen zijn: van donderdag 19 tot en met zondag 22 augustus en van woensdag 25 augustus tot en met zondag 29 augustus. Alle voorstellingen zijn overdag van 14.30 tot 16.00 uur. Alle plaatsen zijn overdekt. De capaciteit is maximaal 1.200 bezoekers per voorstelling.

ORKESTEN Door de covid-maatregelen is deelname van buitenlandse korpsen dit jaar niet mogelijk. Wel zijn alle Nederlandse militaire orkesten van de partij. In een ruim twee uur durende show met een diversiteit aan muziek, indrukwekkende lichtshows en spectaculaire effecten, wordt het optreden van de militaire orkesten aangevuld met de Dutch Pipes en Drums en Highland Dancers uit Tilburg. De entertainmentgroep Lights-in-motion van danseres en choreograaf Gunilla Bergström tekent voor een show met vuur en licht.

MARINIERSKAPEL Een van de korpsen die in Soesterberg optreden is de Marinierskapel. In hetzelfde jaar van de oprichting van het Korps Mariniers, 1665, kwam de eerste tamboer officieel in dienst van de Nederlandse zeemacht, in 1699 gevolgd door de pijpers. Ze hadden drie fluiten in verschillende stemming. Mariniers namen ze mee in een koperen fluitenbuis die aan de koppel hing. De buis is nog steeds onderdeel van het galatenue. De trommelslager en de pijper moesten ook militaire signalen doorgeven. Een aantal hiervan werd in 1814 op verzoek van Koning Willem I in notenschrift vastgelegd. Deze signalen worden vandaag de dag nog steeds als ceremonieel uitgevoerd. Behalve de kapel treden ook de tamboers en pijpers op die dus eeuwenlanger bestaan dan de Marinierskapel zelf. Zij stonden aan de basis van de hedendaagse militaire muziek.

KONINKLIJKE LUCHTMACHT Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Het veranderde meer dan eens van naam. Toen op 1 juli 1953 de luchtmacht een zelfstandig krijgsmachtonderdeel werd, kreeg het de naam Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds 8 juni 2020 is de officiële naam Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Een orkest dat vooral door z’n repertoire bekendheid geniet is de Koninklijke Johan Willem Friso Kapel. Deze speelt vooral pop-, jazz- en filmmuziek en treedt regelmatig op met gastartiesten. Andere militaire orkesten die aan de taptoe in Soesterberg meewerken zijn het orkest van de Koninklijke Marechaussee, de regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers en de fanfare Bereden Wapens.

advertentie
advertentie