De winnaars van de Panna Knock Out in Soesterberg, Tom Hilhorst
(rechts) uit Renswoude en Salah Edinne uit Soesterberg.
De winnaars van de Panna Knock Out in Soesterberg, Tom Hilhorst (rechts) uit Renswoude en Salah Edinne uit Soesterberg. Eempers

Trucjes troef op Panna Knock Out

31 juli 2021 om 09:04 Overig

SOESTERBERG Voor een enkeling was het vrijdagmiddag een feest van herkenning, voor het merendeel van deelnemers een eerste kennismaking met een nieuw sport, namelijk panna. Op het complex van voetbalvereniging ’t Vliegdorp konden dertig jongens en meisjes van 8 tot 18 jaar hun vaardigheden met de bal tonen door een panna te maken: de bal door de benen van de tegenstander spelen.

Door Jan van Steendelaar

Bij een reglementaire panna binnen drie minuten was de wedstrijd direct afgelopen. Wanneer er na vijf minuten geen panna gescoord was, telde het aantal doelpunten. Het leverde soms spectaculaire duels op, vaak begeleid door het ritmische geluid van slaan op de boarding door de toeschouwers. Elke panna kon rekenen op gejuich, want een doelpunt was meegenomen, maar een echte panna was uiteraard de ultieme uitdaging.

VAARDIGHEID In de oudste categorie won Tom Hilhorst (16) uit Renswoude. Dat was geen verrassing. Hij behoort tot het wereldje van de regelmatige pannaspelers, die aan zoveel mogelijk toernooien meedoet en een grote vaardigheid heeft gekregen in het spelletje. Hij werd geïnspireerd door de Instagram filmpjes van tweevoudig wereldkampioen groundmoves Nasser el Jackson. Toen hij bijna vijftien was, is hij ,,gaan trainen, trainen en trainen,” zoals hij zelf zegt. Daarbij heeft hij zich een variatie aan trucjes eigen gemaakt en een sterk gevoel ontwikkeld voor het moment waarop zijn tegenstander zijn benen opendoet.

Ik probeer mijn eigen weg te volgen om aan de top te komen

,,Ik probeer mijn eigen weg te volgen om aan de top te komen,” zegt Hilhorst, speler bij voetbalvereniging Renswoude, ,,en jongeren te inspireren ook panna te gaan doen.” Om zich steeds verder te ontwikkelen, doet hij aan zoveel mogelijk toernooien mee. Daardoor heeft hij een niveau bereikt waardoor hij nu, dankzij het winnen van een NK-ticket in Soesterberg, voor de tweede keer mag meedoen aan het Nederlands kampioenschap dat op 11 en 12 september in Rotterdam wordt gehouden.

JONGSTE CATEGORIE Minder spraakzaam maar niet minder blij met zijn eerste plaats in de jongste categorie was Salah Edinne uit Soesterberg. Ook hij won een grote beker en een NK-ticket, uitgereikt door Nasser el Jackson. Deze virtuoos verbaasde de jeugd en de overige toeschouwers met zijn grote variatie aan grondtrucjes en leverde zo een belangrijke bijdrage aan een geslaagde sportmiddag.

Zo kijkt ook Michiel Pot erop terug, als jongerenwerker bij welzijnsstichting Balans organisator van het evenement. Hij was tevreden over de opkomst en kreeg veel leuke reacties, zegt hij. ,,Ook Nasser el Jackson vond het een leuke middag. Jammer alleen dat het weer gooide soms roet in eten gooide. We moesten het spel een paar keer stilleggen voor een flinke bui.”

JONGEREN Pot hoopt dat het panna-evenement ,,een voorzetje is voor meer activiteiten voor jongeren in Soesterberg, En ook een voorzetje voor een vaste plek waar jongeren terechtkunnen om activiteiten te ondernemen. Natuurlijk ’t liefst in een gebouw. We zijn nu aan ’t kijken of we ergens in Soesterberg een inloop kunnen draaien. Het is belangrijk dat er iets wordt georganiseerd voor de jeugd in Soesterberg, want er is niet veel voor hen te doen.”

Tweevoudig wereldkampioen groundmoves Nasser el Jackson liet tal van trucs zien
Ook meisjes lieten zich gelden tijdens de panna knock out.
Tom Hilhorst met een van zijn grondtrucs.
advertentie
advertentie