Afbeelding
Foto door form PxHere

Netwerkkabels heb je in allerlei soorten enmaten

30 juni 2021 om 13:09 Partnercontent

Natuurlijk, de netwerkkabel. Onmisbaar geworden in elke moderne huishouding. Iedereen heeft wel eens een netwerkkabel gekocht. Maar vraag je die mensen wat een netwerkkabel dan precies is, dan moeten ze het antwoord schuldig blijven. Netwerkkabels zijn kabels waarlangs informatie wordt verstuurd in een netwerk. Netwerkkabels maken onderdeel uit van de fysieke laag in een netwerkverbinding. 

 Voor aansluiten netwerkapparatuur gebruik je vaak ethernetkabel

Er zijn verschillende netwerkkabels, wat betreft soorten en standaarden die gelden voor kabels en connectors. Waaronder glasvezelkabel, coaxkabel, triax kabel, EAD kabel en Twisted Pair. Wil je netwerkapparatuur aansluiten, dan gebruik je doorgaans ethernetkabels. Dit zijn netwerkkabels, en opnieuw beschikbaar met verschillende specificaties. Het vinden van precies de juiste netwerkkabels kan om die reden best lastig zijn. 

Let wel op de lengte van de netwerkkabel

Je hebt verschillende soorten netwerkkabels, die per categorie ingedeeld worden. Daarom lees je vaak de toevoeging Cat. Het is belangrijk rekening te houden met de lengte van de netwerkbekabeling. Nog steeds geldt de standaard dat een netwerkkabel niet meer dan 100 meter mag zijn. Moet je een afstand langer dan 100 meter overbruggen, dan kun je het signaal na 100 meter prima versterken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een switch.

Perfect voor thuisgebruik en voor klein zakelijk gebruik

Kijken we naar netwerkkabels dan is de meest bekende de UTP kabel. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. De kabel heeft acht aders en deze zijn per twee getwist. Vanwege die twist is de netwerkkabel beter beschermd. De UTP kabel is perfect voor thuisgebruik en voor klein zakelijk gebruik. Een andere uitvoering van de netwerkkabel is FTP, Foiled Twisted Pair. Deze kabel heeft zo ongeveer dezelfde opbouw als UTP. Maar deze kabel wordt omringd door een shield. De getwiste paren in de kabel zijn overigens niet beschermd met een extra folie. De folie rondom de kabel biedt bescherming tegen elektromagnetische interferentie. Nadeel van de kabel is de dikte. Deze maakt de kabel minder flexibel.

STP staat voor Shielded Twisted Pair

STP staat voor Shielded Twisted Pair. Deze kabel vertoont weer sterke gelijkenissen aan de FTP kabel. Nu is niet alleen de kabel voorzien van een folie, maar de aderparen worden extra beschermd. Je hebt met deze kabels dan ook de minste hinder van elektromagnetische interferentie. Om die reden gebruiken grote bedrijfsnetwerken vaak deze netwerkkabel.

De koperen netwerkkabel heeft ook voordelen

Ook koperen netwerkkabels hebben zo hun voordelen. Met deze netwerkkabels is de kans minder groot op breuken in de kabel. De kabels blijven flexibel op de langere termijn en ze werken ook beter op de lange afstanden. De weerstand van deze kabel is wel 75 procent minder dan bij CCS kabels.

Raadpleeg een specialist

Voldoende keuze dus als het om netwerkkabels gaat. Ingewikkeld is het eigenlijk ook niet, al is het wel noodzakelijk dat je steeds de juiste kabel voor de situatie kiest. Kom je er niet uit, raadpleeg dan altijd een specialist. Die kan je haarfijn uitleggen welke kabel in jouw situatie de beste oplossing is. 

advertentie
advertentie