Afbeelding
Martin Huizenga

NL-Doet in Soest groot succes

29 mei 2021 om 16:48 Overig

SOEST Maart kwam voor NL Doet coronatechnisch te vroeg. Op 28 en 29 mei de geslaagde uitvoering. NL Doet is onderdeel van het Oranje Fonds en organiseert jaarlijks de ‘nationale vrijwilligersdag’. Werkjes met een non-profit doel. Opgericht in 2002 met de felicitaties en donaties van het Nederlandse volk als geschenk voor het trouwen van Maxima met Willem-Alexander. Het koningspaar werkt traditiegetrouw in het land mee, zoals in een eerder jaar bij de Soester Kinderboerderij. Elf Soester werkjes om op in te schrijven staan op de Doet website. Een selectie. 

Martin Huizenga

Balans krijgt voor ‘Taalmaatjes’ 13 aanmeldingen om zowel Nederlandse les te geven als de taal te leren en stelt een lesrooster samen. Op naar het Sprookjesbos van de Kinderboerderij. Aan het hek hangt de banner ‘Wij doen mee, doe je mee?’. Een grootschalige opknapbeurt met als thema ‘de zintuigen prikkelen’, zoals een blote voeten-, bloemengeuren-, een audio-pad… Wethouder Lisa steekt de handen uit de mouwen. De paddenpool kan weer padden ontvangen in de verse modder. Lachspiegels staan op de planning. ,,Waar laten we al het onkruid?” is een plotselinge vraag. De vrijwilligers van de King Arthur groep zitten nog in het zonnetje aan de koffie, en kunnen niet wachten om te beginnen. Het blijkt dat een aantal buiten werkjes niet doorgaan of zijn verschoven. Op deze eerste zonnige dag sinds mensenheugenis is de watervloed van eerdere weken spelbreker. 

ZATERDAG In de moestuin bij de Plantage is het een drukte van belang. Wethouder Aukje is timmervrouw, een nieuw hekje. Balans verhuurt hier perceeltjes waar groenten en kruiden worden verbouwd. Het is druk. Een mevrouw zit in de thuiszorg: ,,Aardappelen genoeg om daar uit te delen.” Een ander wijst: ,,Hier snijbieten, uien, prei, pompoen, Afrikaanse andijvie, doe ik pinda’s doorheen en die daar weet ik niet meer, wordt een verrassing.” Bij de Hopman Masselman groep aan de Sparrenlaan activiteiten als op iedere zaterdag: ,,O ja, Nl Doet… doen we dit jaar niet aan mee. We gaan zo smoothies maken met de kinderen.” De parkeerplaats is boordevol. Eigenaren van gelijksoortige honden verzamelen zich. Wie laat wie uit?

 Aan de Lange Brinkweg is het Nederlandse hoofdkantoor van de Stichting Regenboogboom gevestigd. Op de tweede verdieping een grote ruimte met tafels en daarop naaimachines. Daarachter vrouwelijke vrijwilligers die (mini-) droomdekentjes maken. In stellages tegen de wand stapels dekentjes. De Stichting is in 1992 opgericht met een missie: ,,Om kinderen te laten ervaren dat ze in zichzelf de kracht en de moed hebben om iedere uitdaging aan te gaan.” Zij deelt dekentjes uit vooral aan zieke kinderen. Het persoonlijke droomdekentje reist met de kinderen mee, zelfs met te vroeg geboren kinderen. Hechting en vertrouwen, voortbordurend op de aloude functie van het onafscheidelijke knuffeldoekje. Renee, de oprichter: ,, Dit jaar al 3000 en 1500 mini’s weggegeven. Hygiënisch verpakt. Kleurrijk, van een poezelig zachte stof en in samenwerking met pedagogen en verpleegkundigen ontworpen.” 

Het aangekondigde concert voor de mensen met een geheugenprobleem, die aan de Hooiweg zorg krijgen, is naar de maandag verschoven. Muzikanten brengen met hun muziek het geheugen en de herkenning weer naar boven en tot leven. 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie