De omslag van het themanummer van de Historische Vereniging Soest.
De omslag van het themanummer van de Historische Vereniging Soest. Archief HVS/Eigen foto

Themanummer HVS over de ‘Bleekneusjes’in Soest

22 april 2021 om 19:30 Historie

SOEST ‘Bleekneusjes’ werden ze genoemd. Stadskinderen die tussen 1883 tot zelfs 1970 aan toe naar Soest en Soesterberg kwamen. Als gevolg van armoede, ondervoeding of gezondheidsproblemen werden ze hier tijdelijk in een gezondheidskolonie of vakantieoord geplaatst. Het doel was om de kinderen in een aantal weken lichamelijk weer voldoende aan te sterken en ook geestelijk weer op krachten te laten komen in een gezonde omgeving.

Veel over hen en de beweegredenen is te lezen in het nieuwe themanummer van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg (HVS). Daarin wordt uitgebreid stil gestaan bij het klimaat in de verschillende huizen en zeker ook de behandelmethodieken die in de loop der jaren nogal zijn aangepast. Na het aanbieden van Rust, Reinheid en Regelmaat (drie keer de R) en voldoende voeding in een gezonde omgeving, waarmee de kinderen na zes weken aangesterkt naar huis konden, bleek in latere jaren dat er ook steeds meer behandeling nodig was: opvoedingsproblemen, gedragsproblemen maar ook medische problemen.

Duizenden kinderen hebben in de loop der decennia een tijdje in een vakantiekoloniehuis vertoefd.

TREIN 8.28 Organisaties van Kinderuitzending uit Utrecht, Amsterdam en Den Haag hebben in de periode 1905-1968 vijf verschillende vakantiekoloniehuizen geëxploiteerd in de gemeente Soest. Dat waren Bloemheuvel en De Stompert/Hemalie in Soesterberg, Trein 8.28 H.IJ.S.M. in Soest met twee locaties (De Nieuwe Weg en Vossenveld) en tot slot Kinabu in Soesterberg. Duizenden kinderen hebben daar in de loop van decennia een tijdje vertoefd.

EIGEN ERVARINGEN In het themanummer komen ook aan bod de ervaringen van de kinderen zelf, die enkele weken naar Soesterberg werden gestuurd. Hun herinneringen en verhalen zijn divers: van je bord leeg moeten eten voor je van tafel mocht, tot lekker op strooptocht door het dorp. De Kindervakantiekoloniehuizen waren goed ingebed in een gastvrije gemeente, waarvan de inwoners op verschillende wijze hun inbreng leverden.

UNIEK Volgens de HVS is het een uniek boek geworden over een ‘stukje bijzondere geschiedenis’ van onze gemeente. Het boekje is te koop voor € 7,50 euro; leden van de HVS betalen 3,75 euro. Het boekje is te bestellen via de site van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg www.hvsoest.nl

advertentie
advertentie