Er kan georganiseerd gewandeld worden, maar dan niet zo gegroepeerd als op de archieffoto, maar wel binnen de kaders van de coronamaatregelen.
Er kan georganiseerd gewandeld worden, maar dan niet zo gegroepeerd als op de archieffoto, maar wel binnen de kaders van de coronamaatregelen. Jaap van den Broek

Twintig weken Soester Wandelchallenge

20 april 2021 om 09:30 Activiteiten

SOEST Veel kan en mag er niet in deze maanden. Gelukkig is er altijd nog de mogelijkheid om te wandelen. De oervorm van bewegen heeft aan populariteit gewonnen. Stichting ELZIS (Eerste Lijn Zorg in Soest) organiseert een wandelchallenge. Vanaf 26 mei twintig weken, onder deskundige begeleiding met anderen wandelen. Het is sportief, gezond en gezellig, zegt bewegingsmakelaar Sanne van den Berg.

De Soester Wandelchallenge is voortgekomen uit het idee van Nationale Diabetes Challenge, een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Door coronarestricties is het niet mogelijk om dit landelijk evenement te organiseren. ELZIS verzorgt daarom vanaf 26 mei een lokaal evenement waaraan iedereen mag deelnemen. De inschrijvingstermijn is nog niet verstreken.

POPULAIR Wandelen is in deze tijd bijzonder populair geworden. Voor velen is een dagelijks ommetje een perfect moment om het thuiswerken te onderbreken. Persoonlijke doelstellingen, zoals het behalen van tienduizend stappen per dag, worden behaald en ongemerkt neemt de conditie toe en voelen de wandelaars zich fitter.
Sanne van den Berg, beweegmakelaar bij de SWOS en ELZIS, vertelt over de gezondheidsaspecten van wandelen: ,,De positieve effecten zijn na een aantal wandelingen al merkbaar. Geregeld wandelen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven. Het risico op diabetes wordt verlaagd, het heeft een gunstige invloed op conditie van hart- bloedvaten.”

Met elkaar wandelen is ook goed voor de sociale contacten. We gaan hiermee ook de strijd tegen eenzaamheid aan

,,Maar met elkaar wandelen is ook nog een goed voor het versterken van sociale contacten. We gaan hiermee ook de strijd tegen de eenzaamheid aan. Met de Soester Wandelchallenge willen wij zowel de fysieke als de geestelijke conditie verbeteren. Ik heb vriendschappen zien ontstaan. De wekelijkse wandeling zorgde voor een plezierig en gezellig tussendoortje midden in de week. Je praat met elkaar en ondertussen leg je flink wat meters af. Wandelen is een bezigheid die ieder op zijn of haar niveau kan doen.”

WANDELLINT De challenge start op woensdag 26 mei om 19:30 uur en is twintig weken achtereen tot en met 29 september. Een fitheidsmeting, op zaterdag 15 mei, is bij de deelname inbegrepen. Hiermee kan de deelnemer in een groep op eigen niveau ingedeeld worden. Meer info hierover krijgt de deelnemer na aanmelding. In groepen van maximaal vier personen (wellicht meer als de coronaregels versoepeld worden) gaan de wandelaars samen met een begeleider op pad. Van den Berg: ,,We volgen de routes van het wandellint, op verharde paden en in de natuur. Trek lekker zittende (wandel)schoenen aan en neem een flesje water mee.”

AANMELDEN De Soester Wandel Challenge wordt op zaterdag 2 oktober afgesloten met een feestelijke slotwandeling. Voor twintig weken wandelen zijn de kosten 5,00 euro per persoon. Aanmelden kan via huisarts of via hospitality@heidinga.net. Meer info is te lezen op de website van ELZIS: www.elzis.nl

Door Peter Beijer

advertentie
advertentie