Rock & Roll. Voor de voormalige woning van George Kooymans gaat Evert Hooijer uit z'n dak op de live-versie van Radar Love van Golden Earring.
Rock & Roll. Voor de voormalige woning van George Kooymans gaat Evert Hooijer uit z'n dak op de live-versie van Radar Love van Golden Earring. Jaap van den Broek

Uit z’n dak op Radar Love bij voormalige Soester woning George Kooymans

11 maart 2021 om 17:48 Mensen

SOEST Exact om 17.15 uur zette Evert Hooijer zijn JBL box aan. Een intro gitaarsolo van George Kooymans schalde uit de luidsprekers. Radar Love, de tien minuten durende live-versie van een concert in Ahoy, waar Hooijer destijds lijfelijk bij aanwezig was.

Dat deed de Soester op een zeer toepasselijke plek: op de Ereprijsstraat, voor de drive-in woning waar de gitarist van de Golden Earring in de jaren zeventig een poos woonde. Hooijer ging helemaal los op het nummer dat op hetzelfde moment op ontelbare plekken in ons land en op radiozenders werd gedraaid. Dit allemaal als eerbetoon aan Kooijmans die donderdag 73 jaar is geworden en van wie vorige maand bekend werd dat hij aan ALS lijdt. Dat betekende meteen het einde van een actieve periode van Neerlands beste band ooit, ongeacht de muzieksmaak.

Dat Hooijer voor de vroegere woning van Kooymans uit z’n dak ging, is niet verwonderlijk. Sinds het begin is hij al fan van de band. ,,Vaak reed ik even naar de Ereprijsstraat om te kijken of ik iets van George zag. Als zijn mooie auto, zo’n grote Amerikaanse volgens mij, voor de deur stond vond ik dat al genoeg. Een keer heb ik hem buiten zien staan bij zijn voordeur. Maar ik heb hem nooit benaderd. Daar was ik niet brutaal genoeg voor.”

Jarenlang zijn we met een groep vrienden naar de concerten van Golden Earring in de Flint geweest

Hooijer hoefde zich geen seconde te bedenken om mee te doen aan het eerbetoon aan Kooymans en ging voor die gelegenheid terug naar de woning in Smitsveen. ,,Jarenlang zijn we met een groep Soester vrienden naar onder anderen de concerten van Golden Earring in de de Flint in Amersfoort geweest. Daar speelden ze meestal als eerste in het nieuwe jaar.”

Maar Hooijer ging vaker naar de live-optredens toe, onder meer ooit met Coen Werkhoven in Oost-Souburg. ,,In totaal heb ik ze zeker twintig keer gezien”, zegt Hooijer. ,,Ook op de gildefeesten in Soest in 1998. Jammer dat ze vorig jaar in Cabrio niet konden spelen vanwege de corona.”

Dat concert zou dit jaar worden ‘ingehaald’ , maar door de spierziekte van Kooymans zal de band niet meer optreden. Hooijer zal het daarom moeten doen met de muziek, thuis en bijvoorbeeld bij gelegenheden, zodra de samenleving corona onder de duim heeft. ,,Met mijn dart- en vismaat Henk van Mourik speel ik op feestjes vaak luchtgitaar op Twilight zone en When the lady smiles.”

Hooijer deed dat donderdag, in zijn eentje, op Radar Love. ,,Als eerbetoon ben ik bij dit huis gaan staan. Geweldige gitaar solo van George! Saluut Golden Earring en altijd blijven draaien die muziek!”

Door Johan van Beek

Afbeelding
advertentie
advertentie