Amanda Minkema: ,,Ondersteuning mantelzorgers nu belangrijker dan ooit.
Amanda Minkema: ,,Ondersteuning mantelzorgers nu belangrijker dan ooit. Eigen foto

Ondersteuning mantelzorger nu belangrijker dan ooit

6 februari 2021 om 07:45 Zorg

SOEST Mentale ondersteuning voor mantelzorgers. Dat is de insteek van een cursus die op 8 maart van start gaat. Dat is volgens Steunpunt Mantelzorg van de gemeente en Mantelzorg Café Soest nu meer nodig dan ooit.

,,In coronatijd is de belasting van mantelzorgers groter dan ooit”, zegt Amanda Minkema van het Mantelzorgcafé. ,,Er zijn al een tijd niet veel mogelijkheden om even de zorg los te kunnen laten. De angst voor besmetting maakt dat er minimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ondersteuning.”

Langer wachten kan niet en daarom start op maandag 8 maart de speciaal voor mantelzorgers ontwikkelde cursus ‘Stilstaan bij jezelf’. Vanwege de coronaregels met een kleine groep van zes mantelzorgers. De bijeenkomsten zijn op de maandagmiddag aan de Koninginnelaan 6. Bijdrage in de kosten 40 euro voor zes bijeenkomsten.

Het is een initiatief van Amanda Minkema, coach en trainer van Courage Coaching in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg van de Gemeente Soest en het Mantelzorg Café Soest.

Bewustwording laten groeien naar inzichten die de mantelzorger helpen de juiste keuzes te maken

Doel van de cursus is mantelzorgers door middel van bewustwording te laten groeien naar inzichten die helpen de juiste keuzes te maken. Keuzes die zowel voor de hulpontvangers als voor de mantelzorgers meer kwaliteit van leven geven. ,,Want daar kan het aan ontbreken als je intensief aan het mantelzorgen bent. Dan kan het zijn dat je onvoldoende ruimte in je hoofd hebt om te kijken naar je situatie en wat je nodig hebt. Toch is het cruciaal dat een mantelzorger dat doet”, aldus Minkema.

INZICHTEN Deelname aan de cursus ‘Stilstaan bij jezelf’ biedt volgens haar inzichten vanuit bewustwording. Niet omdat het verteld wordt, maar omdat mantelzorgers zelf tot inzichten komen die bij hen passen. ,,Door met lotgenoten deel te nemen in de cursus ontstaan inzichten over de persoonlijke situatie, over wat je beweegt maar ook wat je belemmert. Deze inzichten in combinatie met de ontwikkeling van de eigen wilskracht maakt dat mantelzorgers gefundeerde keuzes kunnen maken. Zoals bewust grenzen stellen, rustmomenten nemen en ontspanning zoeken, waarbij hulp inschakelen een logische en innerlijk vrije stap is geworden. Om beter met de mantelzorgsituatie om te gaan en de zorg vol te houden.”

INFORMATIE Meer informatie op www.havecourage.nl. Voor vragen kunnen belangstellenden mailen of bellen naar amanda@havecourage.nl of 06-53790598.

advertentie
advertentie