Werner Paans (rechts) en Paul Klein openen de expositie over Project142.
Werner Paans (rechts) en Paul Klein openen de expositie over Project142. Eempers

Expositie van 'pratende' foto's

7 mei 2018 om 15:21 lokaal

SOESTERBERG Onder het motto 'Wij zijn Soest' heeft Werner Paans het Project 142 opgezet over Soesters met een ander vaderland. Doel van het initiatief is om alle 142 nationaliteiten in Soest een gezicht en een verhaal te geven.

Jan van Steendelaar

Tot nu toe hebben zeventig van hen hun medewerking gegeven door hun verhaal in hun eigen taal te vertellen door middel van 'pratende' foto's, waarvoor het publiek de mobiele telefoon kan inschakelen. Van een deel van de foto's is in dorpshuis De Linde de reizende expositie 'Project 142 – Soesters met een ander vaderland' ingericht die zaterdag door Paans en Paul Klein van De Linde werd geopend. De tentoonstelling is tot 15 juli te zien gedurende de openingstijden van De Linde.

NATIONALITEITEN Van de gemeente kreeg Paans te horen dat er in Soest 142 nationaliteiten wonen. Daardoor kreeg Paans het idee om te onderzoeken waarom zij naar Nederland zijn gekomen, waarom naar Soest, wat doen ze hier en wat de relatie is met de Soesters, of er communicatie tussen hen is.

GEVLUCHT Werk en verliefdheid waren belangrijke redenen om naar Nederland te komen, sommigen met de bedoeling om vroeger of later weer terug te gaan. ,,Maar we weten allemaal hoe dat afgelopen is", zei Paans. De laatste vijftien, twintig jaar is er een andere groep binnengekomen, mensen die om hun vege lijf te redden gevlucht zijn, vaak in abominabele omstandigheden. Om vooral die mensen aan het praten te krijgen, viel niet mee, omdat ze bang zijn voor hun familie of voor de toekomst. Erover praten is voor hen soms een stap te ver.

TAAL Duidelijk is geworden dat oudere mensen uit het buitenland vereenzamen. De maatschappij is vriendelijk, ze worden geholpen door allerlei vrijwilligersorganisaties. ,,Maar als je de taal niet goed spreekt ben je al gauw de sjaak. Je hebt dan niet de mogelijkheid om te participeren in deze maatschappij. Vooral veel ouderen hebben daar last van, met name degenen die een andere huidskleur hebben dan die wij als gewoon beschouwen en daar heel vaak op aangesproken worden," aldus Paans.

TROTSER ZIJN Opvallend vond hij het hoe andere nationaliteiten tegen ons aankijken. Een man zei: „Jullie Nederlanders zeuren zo, het is nooit goed." Anderen zeiden: „Jullie laten je veel te veel te cultuur van een ander aanhangen. Je moet trotser worden op je eigen cultuur, trots zijn op activiteiten die je samen met de gemeenschap onderneemt. Daar moeten wij als buitenlanders soms met verbazing maar ook met respect naar kijken. Als wij Pasen niet vieren, moeten jullie niet de paaseitjes in 't vervolg lente-eitjes noemen."

PROJECT Paans: ,,Wij hopen dat meer mensen zich aangesproken voelen door de opmerkingen die gemaakt zijn, waardoor ze zich iets meer gelegen laten liggen aan de mensen die uit een ander land komen." Voordat hij en Paul Klein het doek wegtrokken voor een fotopaneel, deed Klein de verrassende mededeling dat hij ook in aanmerking komt om in het project te worden opgenomen: hij is als Belg geboren in Suriname en kreeg pas in 1968 de Nederlandse nationaliteit. Hij zou dan de 71e worden die geïnterviewd wordt.

advertentie
advertentie