Eempers

'Ze verdienen ons respect, elke dag weer'

4 mei 2018 om 16:44 lokaal

SOESTERBERG Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt heeft vrijdag bij de dodenherdenking bij het monument der gevallenen  op de voormalige Vliegbasis Soesterberg zich afgevraagd ,,wat je zelf zou doen als je je in een oorlogssituatie bevindt?" Bij het monument werden alle Nederlandse burgers en militairen van de militaire luchtvaart herdacht, die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen bij oorlogshandelingen.

Luyt vertelde het verhaal van de 26-jarige Harry Guyt die bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog als reserve-vlieger vanaf Ypenburg samen met zijn waarnemer opsteeg in een Douglas gevechtsvliegtuig. Nog geen anderhalf uur later al dolven zij het onderspit in een gevecht met 5 Messerschmitt Bf 110's. Guyt wist het vliegtuig per parachute te verlaten en kon veilig landen. Zijn waarnemer, eerste luitenant Vonk, kwam bij de crash om het leven.

Na ruim twee jaar in een Duits tuchthuis te hebben doorgebracht, waar hij gewond uit terugkwam, raakt hij betrokken bij het verzetswerk. In 1944 ging hij naar Engeland waar hij bij het Nederlandse onderdeel van de Royal Air Force tot bijna het einde van de oorlog 46 oorlogsmissies vloog. Op 28 februari werd z'n Mosquito in de nacht van 28 februari 1945 werd neergeschoten. Hij en navigator sergeant Erben moesten het vliegtuig met de parachute verlaten. Erben werd direct gevangen genomen. Guyt wist te ontkomen, maar viel niet veel later alsnog in Duitse handen. In het ondervragingskamp Dulag Luft bij Wetzlar maakte hij enkele weken later de bevrijding door Amerikaanse troepen mee." Harry Guyt werd voor zijn daden onderscheiden met het Britse Distinguished Flying Cross, het Nederlandse Vliegerkruis, het Bronzen Kruis en het Kruis van Verdienste. Hij overleed op 69-jarige leeftijd na een ziekbed.

,,Guyt was een verzetsheld", zei Luyt. ,,Een van de vele mensen die heeft gestreden voor onze vrijheid." De luchtmachtcommandant noemde 4 mei dan ook een mooi moment om stil te staan bij hoe goed we het hier eigenlijk hebben. ,,En welke offers daarvoor zijn en worden gebracht. Want hoe gemakkelijk is het om te vergeten en voor lief te nemen wat we hebben. Geef de vrijheid door, met alles wat je doet en laat. Door vandaag met respect te denken aan diegenen die onze vrijheid met hun leven moesten betalen. En aan hen die ver weg van hier op missie zijn. Zij verdienen ons respect, elke dag weer."

advertentie
advertentie