Mafer Rodrigues (links) uit Venezuela interviewt Sherwan Ismael Mohammed uit Irak over zijn passie voor schilderen.
Mafer Rodrigues (links) uit Venezuela interviewt Sherwan Ismael Mohammed uit Irak over zijn passie voor schilderen. Ronald Kersten

Sherwan uit Irak geeft schilderles

21 april 2018 om 14:43 lokaal

SOEST Sherwan Ismail Mohammed, 43 jaar, komt uit een Koerdisch gezin uit Irak.

Mafer Rodrigues

,,Mijn passie is schilderen en mijn beroep is kunstenaar. Ik ben naar Nederland gekomen vanwege politieke problemen in mijn land. Het was gevaarlijk, iedereen had stress, niemand kon goed slapen, we waren bang en bezorgd voor wat er de volgende dag kon gebeuren. Ik woon al tien jaar in Nederland: een heel ander land, met verschillende culturen en een moeilijke taal, maar waar mijn familie en ik rust vinden. Op dit moment geef ik schilderles bij Molenschot aan oudere mensen, en om mijn kennis met nog meer mensen te delen, ga ik vanaf 15 mei als vrijwilliger schilderlessen bij de Plantage geven aan iedereen die mee wil doen."

EERLIJK ,,In het begin hebben we ongeveer een maand in Friesland gewoond, en later zijn wij naar Soesterberg verhuisd omdat hier kennissen wonen. We zijn hier erg blij. We missen wel de bergen van ons land en het contact met onze familie, maar het is hier heel veilig en rustig. De mensen zijn serieus, lief, direct en, het belangrijkst: ze zijn eerlijk. Momenteel volg ik Nederlandse les, en ik ben er deel van een gezellige groep waarin ik contact heb met mensen uit Iran, Afghanistan en Armenië. Dat vind ik het mooiste van Nederland, het contact met verschillende culturen."

KUNSTDOCENT ,,Vanaf kleins af aan vond ik het al leuk om te tekenen. Bij de basisschool en middelbare school heb ik kunstlessen gekregen, en daarna heb ik in de College of Fine Art in Mosul kunst gestudeerd. Voordat ik naar Nederland kwam, was ik kunstdocent."

KLEUREN ,,Ik hanteer veel technieken of stijlen: olieverf, acryl, waterverf, potloden. Ik gebruik alles waar ik van houd of waar ik rust in vind. Ik heb ook een aantal jaren aan de expositie Kunst in Soesterberg deelgenomen. Mijn zolder staat vol met mooie schilderijen die in het oog springen door het gebruik van vele kleuren, geometrische figuren, lijnen en schilderijen van personen, die soms echt zijn."

HARTOPERATIE ,,Eerst kwam ik alleen naar Nederland en daarna kwam mijn vrouw met onze drie kinderen. Toen ik bezig met mijn inburgeringscursus was, ben ik erg ziek geworden en moest ik een hartoperatie ondergaan en met de cursus stoppen. Daarom beheers ik nog niet de Nederlandse taal en daardoor is niet makkelijk om contact met andere mensen te maken of een baan te vinden. Ik zou graag mijn schilderijen verkopen maar het is ook niet duidelijk of bekend voor mij hoe de kunstmarkt in Nederland werkt."

REALITEIT ,,Ik wou niet alleen thuis blijven tekenen en daardoor ging ik naar Balans om te vragen of ik schilderlessen kon geven. En op een gegeven moment is dat realiteit geworden. Vanwege de moeite die ik met Nederlandse taal heb, kan ik nog niet de schilderlessen op een professionele manier geven. Daarom ga ik dat op vrijwilligersbasis doen, dus de kosten zijn voor de deelnemers wel betaalbaar. Er komt een gratis proefles op dinsdag 24 april, om 19.00 uur in de Plantage. Daarna start er een cursus op 15 mei, er kunnen 10 mensen meedoen. We beginnen met tekenen en stappen dan over naar pastel en langzaam richting acryl en olieverf. Stap voor stap, steeds een niveau verder. Graag wil ik mijn kennis ook aan andere mensen overbrengen en de Nederlandse taal beter leren. Ik vind het belangrijk om een baan te vinden die ik leuk vind. Want als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken. Vandaar dat ik zeg: mijn droom is mijn hobby, mijn hobby is mijn werk. Daarom doe ik dat met zo veel plezier."

advertentie
advertentie