Afbeelding
Eempers

Jacob's Wegh: promotie uit een fles

1 april 2018 om 08:10 lokaal

SOESTERBERG Als eerste onderdeel van de viering van het eerste lustrum van de Stichting Wegh der Weegen werd dinsdagmiddag in aanwezigheid va vertegenwoordigers van de provincie en de gemeenten die aan de weg Amersfoort-De Bilt liggen officieel het roggeblond bier Jacob's Wegh gepresenteerd.

Jan van Steendelaar

Dat voor bier is gekozen, zal niemand verbazen die zich verdiept in het leven van de ontwerper van de weg, Jacob van Campen. Hij was volgens stichtingsvoorzitter Hans Voorberg zelf een liefhebber van een biertje.

Voorberg schetste in het kort de totstandkoming van de stichting. Daarvoor vormde het verschijnen in 2010 van een door de provincie uitgegeven boek over de weg de basis. Later vroeg de provincie een aantal particulieren om 'iets' met de weg te doen. In 2013 leidde dat tot de oprichting van de stichting. Als eerste activiteit gaf ze een uittreksel uit van het boek dat Roland Blijdenstijn schreef: Wegh der Weegen, De ontwikkeling van de Amersfoortseweg. Als enige zag Voorberg de uitgifte van 'Wegh der Weegen in vogelvlucht' niet zitten, maar nu geeft hij toe dat dit een marketing blooper' was. Er zijn ruim duizend boekjes verkocht.

SLECHT WATER Een andere reden om voor bier als promotieartikel te kiezen, was omdat in de tijd van Van Campen, de Gouden Eeuw, door de slechte kwaliteit van het water iedereen bier dronk, ook kinderen. Hoewel bij het brouwproces water werd gebruikt, was dit na het brouwen minder schadelijk dan zonder dit proces. In die tijd bestonden er dan ook veel brouwerijen, met name in Amersfoort en Soest. ,,Die hoorden erbij, net als de bakker en de slager.''

KENMERKEN De herinnering aan die tijd wilde men terughalen door het brouwen van een nieuw bier. In Zeist werd een brouwerij gevonden die het nu produceert als Jacob's Wegh. Vrijwilliger Jan Coenen leidde het bierproject. ,,We hebben eerst gedacht aan de kenmerken van het bier in de zeventiende eeuw, maar daar zijn we van afgestapt omdat we de ingrediënten van toen nu niet meer lekker vinden."

DONKERE KLEUR Uiteindelijk is er een bier ontstaan waarin wel degelijk elementen van toen zijn verwerkt. Er zitten drie soorten mout in, tarwe, gerst en rogge, en ook meerdere soorten hop. ,,Dat geeft een wat donkere kleur dat voor een smaakbeleving zorgt. Het is niet een erg bitter bier. We hebben gezocht naar een toegankelijk bier. Het mocht een afwijkende smaak hebben, maar niet zo dat je na één glas zegt: eentje is leuk geweest maar daarna nooit meer.''

PROEFPERSONEN Vanzelfsprekend is het bier eerst op enkele proefpersonen 'losgelaten', onder wie zelfbrouwers. Het resultaat is het flessenbier dat gistermiddag in restaurant De Spitsheuvel officieel werd gepresenteerd en geopend voor het uitbrengen van een toost. Het is de bedoeling om het bier uit te zetten in horecazaken langs de Wegh der Weegen. Het moet de bekendheid van de weg en de beleving ervan vergroten.

advertentie
advertentie