Afbeelding
ANP/Robin van Lonkhuijsen

Breed overleg over horeca in buitengebieden

28 maart 2018 om 06:18 lokaal

SOEST Het was vorig jaar al aangekondigd en nu komt het er van: breed overleg over de (on)mogelijkheden van (meer) horeca in de buitengebieden.

Johan van Beek

De bevolking wordt er bij betrokken, nog voordat politiek en bestuur zich ermee gaan bemoeien. De gemeente faciliteert het overleg. Er zijn ondernemers genoeg die in het buitengebied de een of andere uitspanning willen exploiteren, dan wel uitbreiden. Er zijn ook mensen te vinden die op zo'n plek willen recreëren of een trouwlocatie in de Soester natuur zien als de ideale start van hun huwelijk. Maar wat vinden buurtbewoners en natuurliefhebbers daarvan?

TEGENSTRIJDIG Een ding is zeker: de belangen en wensen zullen tegenstrijdig zijn. Om al die belangen goed te kunnen wegen, heeft de gemeente een brede route van overleg uitgestippeld. Soest is hiervoor in vier delen geknipt. Voor elk deelgebied komt er een gespreksavond voor direct belanghebbenden, daarna een plenaire avond.

De vier deelgebieden voor het overleg over horeca in het buitengebied zijn: de polder-Stadhouderslaan, de Birkstraat, de Soesterbergsestraat-Paltz-Soestduinen-Amersfoortsestraat en tot slot de Wieksloterweg-Biltseweg-Hees. Per deelgebied komt er een afzonderlijke gespreksavond voor de belanghebbenden. Een verslag van die bijeenkomsten is daarna te lezen op www.soest.nl. De gemeente gaat vervolgens bekijken welke thema's en rode draden er te ontdekken zijn.

WERKCAFÉ Die vormen de basis voor een werkcafé. Bij die gelegenheid zijn alle belangstellenden uit de gemeente welkom en kan iedereen zijn verhaal kwijt. Over prettig wonen, ondernemerskansen, recreatief genieten, de natuur, verkeersveiligheid en wat al niet meer.

CONCEPT-PLAN De uitkomsten van de vier gespreksavonden en het werkcafé bespreekt het college met de gemeenteraad. Dan stelt het college een concept-plan op voor het nieuwe beleid voor horeca in het buitengebied. Iedereen die bij de gespreksavonden aanwezig was, kan dit voorlopige plan per e-mail ontvangen. Het college geeft publiciteit aan het concept-plan en legt het ter inzage, zodat iedere belangstellenden er notie van kan nemen. Iedereen krijgt de gelegenheid er op te reageren.

DEFINITIEVE VERSIE Het college verwerkt alle reacties en maakt vervolgens een definitieve versie van het voorstel. Het is dan aan de gemeenteraad om wel of niet groen licht te geven. Naar verwachting is het dan al eind 2018, begin 2019.
Binnenkort wordt bekend wanneer de overlegprocedure gestalte krijgt.

advertentie
advertentie