Afbeelding
Eempers

Vliegtuigen wijzen weg naar museum

23 maart 2018 om 17:21 lokaal

SOESTERBERG Het Nationaal Militair Museum wil de bezoekers vanaf de Amersfoortsestraat het laatste deel van de route laten volgen langs een aantal vliegtuigen. Er zijn op de toegangswegen weliswaar verwijzingen naar het museum aangebracht, maar er zou meer aandacht en cachet aan gegeven moeten worden.

Net als in het Vliegdekpark in Soesterberg-dorp waar een helikopter zal worden geplaatst, en net als langs de A28 waar een straaljager op een zuil staat, is het museum nu bezig om op dezelfde manier met twee of drie vliegtuigen langs de route de bezoekers naar het museum te ,loodsen'.

,,Het is voor de automobilisten nu een halve speurtocht om het museum te vinden,'' zei gemeentelijk projectmanager Reinier Kalt tijdens de eerste netwerkbijeenkomst van ondernemersvereniging Ons Netwerk (ONS) i n 2018 in dorpshuis De Linde. Twee of drie vliegtuigen op de route zouden ook meer bezoekers kunnen trekken.

Eén van de plaatsen die in beeld is voor plaatsing van een vliegtuig is de voormalige spottersplaats aan de Van Weerden Poelmanweg. Het zicht is hier aanmerkelijk verbeterd door het verwijderen van de begroeiing. Vanaf de verhoging heeft men een goed overzicht over de voormalige vliegbasis, maar afgezien van de zweefvliegtuigen is er geen vliegverkeer meer. Vliegtuigspotters die in de tijd dat de vliegbasis nog operationeel was soms met honderden tegelijk om het mooiste plekje vochten, zijn er dan ook niet meer te vinden. Het is nu vooral een rust- en picknickplek.

,,Nu de begroeiing op de spottersplaats zelf en langs de Van Weerden Poelmanweg is weggehaald en hier ook de hekken zijn verdwenen, kan deze plek het cachet terugkrijgen van het beeld van vroeger toen je bijna de neiging had om te bukken als er een vliegtuig over kwam,'' zei Kalt. Het toestel dat hier eventueel komt, zou dan in de richting van de start- en landingsbaan neergezet moeten worden.

Afbeelding
advertentie
advertentie