Afbeelding
Archief BDUmedia

Politie vond een kilo harddrugs in een bedrijfspand in Soest

19 maart 2018 om 18:23 lokaal

SOEST (JPU) De politie in Soest volgde een 50-jarige drugsrecidivist toen die in een te dure BMW bij een bedrijfspand aan de Koningsweg in Soest opdook. De verdachte stapte uit en gooide daar dozen in een container. De politie vond de dure auto verdacht. Het bedrijfspand in Soest was gehuurd op naam van de dochter van de verdachte. Toen de politie het pand binnenviel, bleek er achter een glazen spiegelwand een geheime ruimte te zijn aangelegd.

In die geheime ruimte lagen machines om geld te tellen en hennep verstopt. Maar ook vond de politie er een kilo cocaïne en een tas met 44.000 euro. De officier van justitie eiste maandag een jaar cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk wegens drugsbezit en witwassen. Ook moet de verdachte 2 maanden celstraf gaan uit zitten omdat hij in een proeftijd liep

De verdachte vertelde dat hij als amateurvoetballer in de eredivisie van de criminaliteit was terecht gekomen. Hij was gebeld door een vriend. Die vriend vroeg hem om iemand op te halen die met pech langs de weg stond. Hij haalde dat die persoon op. Hij verborg voor die vriend spullen op een geheime plaats bij de winkel van zijn dochter aan de Koningsweg in Soest. Dat bleek te gaan om een kilo harddrugs en een bijna een halve ton aan euro's'. Tot ieders verbazing stond een dag later de politie op de stoep. Zijn contactpersonen geloofden niet dat de politie de drugs had gepakt.

Die zware criminelen bedreigen hem met de dood, vertelde de verdachte. Ze zijn geschokt dat ze dit grote bedrag zijn kwijt geraakt en ze vallen de verdachte lastig. De verdachte wil op de zitting niet vertellen om wie het ging. Ik ben niet gewend om met dit soort grote jongens om te gaan. "Ik zit liever 6 maanden langer vast dat ik een van deze namen durf te noemen", zei de verdachte. Een van de rechters confronteerde de verdachte met een sms die hij had gestuurd. Daarin had hij opgeschept dat hij rijk was geworden.

De verdachte liep in een proeftijd van een eerdere veroordeling wegens hennepteelt. Aan het begin van de eeuw is betrapt met illegale cd-handel. Sinds die veroordeling moet hij vele tonnen terug betalen aan justitie. Die terugbetaling krijgt hij niet van de grond. Hij had aan de reclassering verteld dat hij steeds in de criminaliteit verzeild raakt, omdat hij steeds sinds die strafzaak geen geld heeft. De verdachte gaat samen met de reclassering leren om vaker nee te zeggen als criminelen hem iets vragen

Waarschijnlijk wordt de verdachte de komende 16 maanden ook gegijzeld vanwege die openstaande boete. De advocaat gaf aan dat er van de inval van de politie in het pand in Soest niet klopte. De verdachte reed daar in de auto van zijn dochter. Dat was volgens de advocaat geen reden om een pand binnen te vallen. De officier vond dat er niets mis was met bewijs. Zij was ervan overtuigd dat de euro's met misdaad waren verdiend.

De uitspraak is over twee weken.

advertentie
advertentie