Afbeelding
Ajel (pixabay)

Celstraf voor verduistering van 131.000 euro bij Vrijzinnigen Soest

3 oktober 2020 om 07:00 Rechtbank

SOEST Een oud-penningmeester van de geloofsvereniging Vrijzinnigen Soest moet twee maanden de cel in voor het wegsluizen van ruim 131.000 euro naar zijn privérekening. De Utrechtse politierechter legde de 68-jarige man vrijdag een half jaar gevangenisstraf op, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Tijdens de strafzaak werd ook duidelijk dat de geloofsgemeenschap financieel inmiddels schadeloos is gesteld. Ze krijgt haar geld terug uit de opbrengst van de verkoop van de woning van de oud-penningmeester in Soest. De man is inmiddels verhuisd naar een dorp in Zeeland. ,,Een fikse stommiteit in een periode dat ik zoekende was naar mijzelf”, blikte de verdachte in de rechtszaal terug op het wegsluizen van geld van de geloofsvereniging. Hij begon daarmee in januari 2019 en kon dat een jaar lang ongemerkt doen omdat hij na het overlijden van voorzitter van de kerkgemeente, in maart 2019, alleen het bestuur vormde.

Volgens de oud-penningmeester gebruikte hij het geld onder meer voor afspraakjes met ‘sugar babies’, veelal jongere dames die zich in de watten willen laten leggen door ‘sugar daddies’, al dan niet in ruil voor seks. ,,Ik zocht contact. Om te praten, niet voor de seks”, vertelde de man dat hij de afgelopen jaren heel eenzaam was geweest, mede omdat zijn vrouw in het buitenland verbleef.

Ook zou hij in het najaar zijn afgeperst. Enkele dates zouden geld van hem hebben geëist voor bestellingen die ze op zijn naam hadden gedaan, maar hij zou ook geld hebben moeten betalen omdat er een kinderpornografische materiaal op zijn computer zou hebben gestaan. De man heeft inmiddels ook aangifte gedaan van de afpersing.

Zijn raadsman drong er bij de rechter op aan om de man niet naar de cel te sturen omdat de verdachte in zekere zin al was gestraft met de verkoop van zijn huis om de geloofsvereniging terug te kunnen betalen. Bovendien is hij gescheiden van zijn vrouw, wil zijn broer geen contact meer met hem, en is hij door zijn verhuizing naar Zeeland zijn sociaal leven en vriendenkring in Soest kwijt geraakt.  Ook wordt onderzocht of het gedrag van de man mogelijk voorkomt uit een autisme-stoornis.

Het voorstel van de advocaat om de zaak met een werkstraf af te doen, vond bij de politierechter geen gehoor. ,,Daarvoor is wat u gedaan heeft veel en veel te erg”, zei ze tegen de verdachte. Als bijzondere voorwaarden moet de oud-penningmeester zich door de reclassering laten begeleiden en meewerken aan ambulante behandelingen. Tegen de verdachte was negen maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, geëist. De aanklaagster nam het de man onder meer kwalijk dat hij nog steeds geen excuses had aangeboden, maar volgens de verdachte had hij het contact met de kerkgemeenschap voorlopig bewust overgelaten aan zijn zoon en schoondochter. Ook de rechter meende dat persoonlijke excuses wel aangewezen waren ‘voor het beschadigen van het vertrouwen’.

advertentie
advertentie