Bij OC De Klarinet is er nog geen AED. Die zou er volgens velen wel moeten komen.
Bij OC De Klarinet is er nog geen AED. Die zou er volgens velen wel moeten komen. Robert Vos

Ontbreken AED bijna fataal

14 maart 2018 om 10:40 lokaal

SOEST Het ging goed mis tijdens de wekelijkse bridgeavond van Schoon Slem in OC De Klarinet. Een vrouw werd vorige week maandagavond getroffen door een hartstilstand. Clubleden van Schoon Slem verleenden eerste hulp en waren levensreddend. Dezelfde leden verbazen zich over het ontbreken van een AED.

Peter Beijer

Directeur Idelette Sleurink van de SWOS (de hoofdhuurder) heeft geen verklaring voor het ontbreken van een AED. ,,Zowel in De Drie Eiken als in Honsbergen is een AED geplaatst. Waarom daar wel en niet in De Klarinet kan ik niet uitleggen. Het is een taak van de verhuurder om te zorgen dat er faciliteiten zijn."

SCHOK Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Dit levensreddende apparaat is niet aanwezig in ontmoetingscentrum De Klarinet. Vorige week werd dat bijna fataal voor een bezoeker. Het clubavondje bridge van Schoon Slem eindigde in een emotioneel drama toen een vrouw plotseling onwel werd.

GEEN LEVEN Een van de bridgers wil zijn verhaal anoniem wel doen. ,,Haar hoofd viel voorover en er zat direct geen leven meer in. Gelukkig waren er genoeg deskundigen aanwezig om de vrouw te reanimeren", vertelt de bridger. ,,De aanrijdtijd van de ambulance was zeventien minuten. Zes minuten zonder zuurstof kan blijvende hersenschade veroorzaken. Met een AED hadden wij dat risico kunnen beperken. Ik vind het een grof schandaal dat er in de Klarinet geen AED is. De SWOS is gebruiker van dat gebouw en heeft verantwoording naar haar deelnemers. Die instantie moet toch zorgen voor de veiligheid van de bezoekers? Zij schuift de Zwarte Piet door naar de gemeente. Daar ben ik laaiend over. Hier zijn twee bridgeclubs met zeventig tot honderd mensen, actief. Daarnaast is er een biljartclub op de verdieping. Dagelijks zijn er veel oudere mensen, dan is de aanwezigheid van een AED een vereiste. Gelukkig was er een arts in de zaal en liep het goed af, ondanks de afwezigheid van een AED."

AANSPREKEN Ton Cornelissen is voorzitter van Schoon Slem. Hij was op de bewuste avond ook aanwezig. ,,Eerlijk gezegd heb ik er nooit bij stil gestaan dat in De Klarinet geen AED aanwezig is. Wij maken al heel lang gebruik van het ontmoetingscentrum. Ik ging ervan uit dat er wel een was. Inmiddels hebben diverse mensen de SWOS benaderd over dit voorval. Een algemeen publiek bezoekt De Klarinet en de SWOS is hoofdhuurder. Ik vind niet dat je de SWOS aansprakelijk moet stellen, maar wel moet aanspreken. Wie verantwoordelijk is en wie niet is mij om het even. Gelukkig is het goed afgelopen. De getroffen vrouw is weer bij kennis. De omstanders hebben zeer adequaat gereageerd. Zij hebben een leven gered en verdienen veel respect."

BURGERHULPVERLENERS Directeur Idelette Sleurink van de SWOS heeft contact gezocht met Marco Ahlers van de gemeente Soest. Zijn reactie is dat er in Soest 450 burgerhulpverleners aanwezig zijn. Die zouden bij het bericht van een hartstilstand via een SMS direct geïnformeerd moeten worden. Het GPS-signaal bepaalt wie de dichtstbijzijnde AED ophaalt, in dit geval in winkelcentrum de Tamboerijn, en wie eerste hulp gaat verlenen. Bij het incident van maandag is die melding er niet uitgegaan. Dat wordt onderzocht. We moeten met elkaar leren van dit incident en er voor zorgen dat burgerhulpverleners snel ter plaatse kunnen zijn."

advertentie
advertentie