Ben-Anne Wieringa, Jason Pattiwaellapia en Malcolm Burg: ,,In eigen tempo werken aan fitheid, kracht en lenigheid.
Ben-Anne Wieringa, Jason Pattiwaellapia en Malcolm Burg: ,,In eigen tempo werken aan fitheid, kracht en lenigheid." Peter Beijer

60-plussers: op kracht en soepel blijven bij Zilverfitness

17 juni 2020 om 12:00 Advertorial_2

SOEST ,,Het is nooit te laat om te starten met fitter, sterker en leniger worden!” Malcolm Burg van ZilverFitness Soest is overtuigd; voor zestigplussers is het goed om onder begeleiding te bewegen en te sporten en dat hoeft helemaal niet in een omgeving met spierbundels en opzwepende muziek. ,,Bij ons word je in een rustige omgeving persoonlijk begeleid.”

Peter Beijer

Malcolm Burg (43) en Ben-Anne Wieringa (53) kennen elkaar ‘van het schoolplein’. De mannen maakten kennis met de CrossFit-methodiek. Malcolm: ,,Ideale manier van trainen. Ik was binnen no-time van mijn rugpijn af. Toch wilden wij een manier van trainen ontwikkelen die toegankelijker voor en meer gericht zou zijn op zestigplussers. Zo is ZilverFitness ontstaan. Ja, inderdaad, de naam is gelieerd aan de haarkleur.”

BOT- EN SPIERVERSTERKEND ZilverFitness heeft vestigingen in het hele land en sinds september 2019 ook in Soest. De trainingsaccommodatie is aan de Birkstraat 105C, achter Intersport Van Dam. De trainingshal van 160 vierkante meter wordt gedeeld met CrossFit Vardia. ,,Wij verzorgen trainingen in een rustige en veilige omgeving, met respect voor ieders niveau en met achtergrondmuziek die past bij de doelgroep", zegt Malcolm. ,,Zestigplussers kunnen zo in hun eigen tempo en in een vertrouwde omgeving werken aan fitheid, kracht en lenigheid. Onze oefeningen gaan terug naar de basis; bijvoorbeeld met kleine gewichten en gebruik van het eigen lichaamsgewicht. De trainingen zijn functioneel, intensief en afwisselend, met veel bot- en spierversterkende oefeningen waarbij gewerkt wordt aan kracht, conditie, balans en lenigheid.”

FUNCTIONEEL ,,Juist voor mensen die de halve eeuw of meer hebben ‘aangetikt’ is het belangrijk om te trainen op functionele bewegingen”, vertelt Ben-Anne. ,,Vanaf ongeveer je dertigste verjaardag neemt de botdichtheid af en worden je spieren langzaamaan wat dunner. Elk jaar lever je een klein beetje spiermassa in. Daar merk je echt pas iets van naarmate je ouder wordt. Op 70-jarige leeftijd raakt een mens gemiddeld jaarlijks drie procent spiermassa kwijt. In een periode van tien jaar betekent dat een afname van ongeveer 25 procent van je totale spiermassa. Logisch dat functionele bewegingen die je nodig hebt voor dagelijkse zaken als boodschappen doen, traplopen en tuinieren dan moeilijker gaan.”

VARIATIE Het proces van spierafname kan gestopt worden als de spieren maar aan het werk worden gezet. ZilverFitness is daarvoor de oplossing, vertelt Malcolm: ,,ZilverFitness is gebaseerd op de CrossFit-methodiek. Onder begeleiding van onze vaste coach Jason beweeg je een uur lang. Na de warming-up worden de bewegingen uitgelegd en voorgedaan. Daarna is de ‘workout’ met intensieve prikkel in combinatie met cardio en mobiliteit. Dit duurt ongeveer 20 minuten. We eindigen vaak met een stretch. Elke les is weer anders. De afwisseling wordt gewaardeerd door onze ZilverFitness-leden.”

PROEFLES ,,Eigenlijk moet je het gewoon ervaren”, vertelt Ben-Anne enthousiast. ,,Momenteel wordt op de locatie buiten getraind, vanaf juli weer merendeels binnen. Alle RIVM-richtlijnen voor de sport worden volledig nageleefd. Heb je interesse, meld je dan aan voor een gratis proefles op maandag of vrijdag van 10:15 – 11:15. Maak kennis met deze laagdrempelige manier van sporten. Beweegervaring is niet vereist. De ervaringen van onze leden zijn positief. Mensen zijn leniger en sterker geworden.”

Aanmelden voor gratis proefles: tel: 030-7523548. www.zilverfitness.nl.

advertentie
advertentie